Константин Илиев получи “Аскеер” за цялостен принос към театралното изкуство. Кои са другите победители?

Share This:


Тази публикация е прочетена 1279 пъти!

Известният български драматург Константин Илиев получи статуетката “Аскеер” тази година за цялостен принос към театралното изкуство. По традиция наградите бяха връчени на тържество по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Актрисата Меглена Караламбова спечели “Аскеер” за водеща женска роля на Майката в “Разговори с мама” по Сантяго Овес от Жорди Галсеран, постановка на Венцислав Кулев в Театър 199 “Валентин Стойчев”.
Диана Добрева беше удостоена с “Аскеер” за режисура за постановката си “Вълци” по “Трънски разкази” от Петър Делчев в Пловдивския театър. “Вълци” взе още две награди – за поддържаща женска роля – на Ивана Папазова за Икония, и за театрална музика – на Петя Диманова.
За водеща мъжка роля беше отличен Свежен Младенов – поп Кръстьо във “Великденско вино” от Константин Илиев на Весела Василева в Театър “Възраждане”. В същата трупа отиде и наградата за поддържаща мъжка роля – на Йордан Ръсин за Телегин във “Вуйчо Ваньо” от Чехов на Григор Антонов.
С видеоклип беше почетена паметта на проф. Богдан Богданов, режисьорката Юлия Огнянова, писателя Георги Данаилов, актьорите Никола Гълъбов, Илия Раев, Никола Анастасов, Мирослав Косев.
Статуетката за съвременна българска драматургия заслужи Николай Гундеров за “Пробен срок”, постановка на Тея Сугарева в Театър 199.
Най-доброто представление за 2017 година, според Академия “Аскеер”, е “Еквус” от Питър Шафър на Стайко Мурджев в Младежкия театър “Николай Бинев”.
Изгряващите звезди на “Аскеер-2017” са Боян Крачолов за режисурата и Димитър Крумов и Иван Николов за ролите си в “Това НЕ Е Хамлет”, авторски спектакъл на Боян Крачолов по текстове на Шекспир, Бекет, Молиер, Сервантес, Том Стопард, Петер Вайс, Мюлер, Калдерон и други в Театралната работилница “Сфумато”.
Свила Величкова получи “Аскеер” за костюми и за сценография за “Малката морска сирена” от Катрин Ан по приказката “Малката русалка” от Андерсен, постановка на Василена Радева в Театър “София”.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com