КНСБ: 2250 лева нужни за издръжка на 4-членно семейство за последното тримесечие

Share This:


Средствата, необходими за издръжката на четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) достигат през последното тримесечие на 2016 г. 2250 лв. месечно. Пресметнато на човек от домакинството, това е средно 562,61 лева, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.
Той припомни, че реалният доход на домакинствата би трябвало да покрива разходите за храна, жилище, здравеопазване, образование, транспорт.
През септември 2016 година разумният разход за издръжката на човек беше близо 556 лева, но далеч не всички домакинства в страната разполагат с тези средства.
Пламен Димитров посочи още, че през 2014-а, 2015-а и 2016 г. България трайно се намира в дефлация, което създава проблеми с потреблението и се отразява негативно върху растежа на икономиката, който не достига своя потенциал.
Близо 77 процента от домакинствата или малко над 5 милиона души живеят с доход под необходимите 563 лева на човек. Близо половината от домакинствата се справят с доход между 300 и 563 лв.
Бедността остава висока и социалното изключване е проблем номер, припомни лидерът на КНСБ. Основание да се твърди това е фактът, че близо 1,5 млн. пенсионери получават пенсия под линията на бедност. А с основна пенсия под 200 лв. живеят 40 на сто от всички пенсионери.
Синдикалистът информира, че прагът на абсолютна бедност, базиран на потребителска кошница от 100 стоки и услуги, жизнено важни за физическо оцеляване е 299,53 лева на едно лице.

Средната заплата достъпна за 30 на сто от наетите

Пламен Димитров коментира данни на Националния статистически институт за заплатите. Наблюдение на индивидуалните работни заплати е показало, че 70% от наетите лица получават работна заплата под средната за страната – 936 лева.
Като пропорция това са данни към 2014 г., но според Димитров със сигурност не се различават от сегашните.
От изследването на НСИ личи, че размерът на възнаграждението е право пропорционално на завършеното образование.
Към 2014 г. работещите с начално образование са получавали на час 2,56 лв. Заетите с висше образование са получавали на час 6,55 лв.
Данните показват, че образованието е решаващ фактор за размера на възнаграждението, подчерта Димитров.
През първите три тримесечия на 2016 г. според него се очертават последователни темпове на нарастване на средната работна заплата.
Трудовите възнаграждения нарастват със 7,5 процента за 2016 година, но потреблението на домакинствата продължава да бъде свито – и това в условия на намаляване или задържане на потребителските цени.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com