Как руските космонавти са носили алкохол в космоса?

Share This:


Първото “сгряващо вещество” поема към космоса през 1971 г. на орбиталната станция “Салют-7”, разказва в обширен и интересен материал “Руски дневник”, цитиран от BLitz.bg.
Рожденият ден на един от космонавтите се пада по време на неговото пребиваване в орбита и приятелите му механици още преди старта му правят подарък: скриват в маншета на уреда за мерене на кръвно налягане бутилка арменски коняк. Впоследствие на най-различни станции проверяващите комисии откриват десетки тайници, в които е скрит алкохол. И официалните лица не отричат това. Например съпредседателят на главната комисия по подбор на космонавти Вячеслав Рогожников признава: почти всички космонавти имат такива “скривалища”. “Това категорично е забранено, но алкохолът се появява. Откъде, не знам”.

Контрабанда на корема

Рогожников по-скоро хитрува. Схемата за пренасяне на борда на космическия кораб на всичко необходимо е описана още от героя на Съветския съюз, космонавта Игор Волк. През 1984 г. преди полет с кораба “Союз”, той купува две кофи с кисели краставички и коняк. “Не бе разрешено да вземеш по-тежък товар, отколкото е пресметнато за центровката на седалката в кораба”, разказва той. “Само че с моя партньор Володя Джанибеков бяхме измисли всичко: седмица преди старта не ядохме нищо освен чай с хляб, отслабнахме килограм и половина – два, напъхахме продуктите в целофанени пакетчета, затворени херметично, и когато ни обличаха, разпределихме всичко под скафандрите. Аз така излетях – с кисели краставички на корема”. А алкохола пренасят с бордовата документация. “Това е един дебел том. Сваля се корицата, под която вместо страници се слага съдът с алкохола. Побира се около литър и половина. Най-важната задача е да не бълбука”. Космонавтът Георгий Гречко, който неотдавна ни напусна, е прекарал в космоса 134 дни 20 часа 32 минути и 58 секунди. Той описва друга, по-сложна схема. В орбитата, за да не се допусне атрофия на мускулите, трябва да се правят упражнения – минимум по два часа на ден. За целта на кораба има специални костюми, в които се монтирани механизми, принуждаващи мускулите да работят в безтегловност. Именно в тях космонавтите, които са се сменяли едни с други на станцията, оставяли “контрабандата”. “Веднъж в такъв костюм за физкултура намерихме половинлитрова манерка с надпис “Элеутерококк Б” (природна тонизираща напитка)”, спомня си Гречко. “Когато обаче отворихме манерката, открихме в нея коняк! Пресметнахме, че всеки ден преди сън можем да изпиваме по 8,5 грама, но успяхме да изпием само половината от съдържанието на манерката. Останалото количество просто не можахме да излеем. Течността има същото нулево тегло като въздуха и затова не се излива. Ако пък се извади с натиск, само се смесва с въздуха, правейки пяна. Затова половината от манерката се наложи да оставим там, където я намерихме. Каква беше почудата ни, когато следващите космонавти се върнаха на Земята и ни казаха, че са допили коняка! Оказа се, че те измислили начин. Единият от тях се издигал под тавана и захапвал манерката с уста, а друг го потупвал по главата. Първият се спускал надолу и течността по инерция се изливала в устата му. После си разменяли местата. Както те казаха, “освен висше образование, трябва да имаш още поне средна съобразителност”.

Най-доброто сънотворно

Действащата в Русия официална забрана за алкохол в космоса според много астронавти е просто вредна. Александър Лазуткин, който е прекарал в орбита 184 дена, говори за това открито: “Веднъж заради нестандартна ситуация на станцията въздухът промени състава си в отсеците. И дори лекарите в Центъра за управление на полетите (ЦУП) препоръчаха малко алкохол, за да се неутрализират вредните фактори”. Това потвърждава два пъти героят на Съветския съюз Валерий Рюмин. “Всички, които са летели, ще ви потвърдят: глътката коняк в космоса намалява напрежението, действа благотворно на организма. Ето и аз много преди старта купих 12 бутилки арменски коняк. Прелях го в меки полиетиленови пакети с капачка на винт. Най-трудното е пакетите да се доставят, като се заобикалят многобройните контрольори. Ние с бордовия инженер обитавахме новата станция, за да свикнем с нея още в заводските цехове и аз използвах този шанс. В няколко тайника бяха разположени 6 литра. Това не е толкова много, като се има предвид, че се планираше полугодишен полет, през който трябваше да долетят още две експедиции на посещение, а това са още шестима космонавти. Естествено радушните стопани посрещаха гостите с празнична вечеря: нарекохме малката глътка коняк “бълбук”. На земята това са 20 грама, нищо работа. А там, в космоса, “бълбукът” е вълшебен еликсир. Например имали сме тежък ден. А утре предстои сложен експеримент. Влизаме в спалните чували, но сън не ни лови. Спасява ни “бълбук”. Той не се пие наведнъж. Държиш “бълбук” в устатата, на езика, а след това бавно гълташ. Процесът продължава десетина минути. Мизерната доза алкохол в космоса действа фантастично: успокоява, сваля напрежението. Заспиваш бързо и сутринта ставаш бодър. Това е много по-добро от сънотворно, към което бързо привикваш. По всеобщо мнение в космоса най-добре върви арменският коняк. Убеден съм, че алкохолът в космоса в малки дози трябва да се узакони, например като сънотворно”.

Чашата на пода

Само че най-трудно за космонавтите, които обичат да свалят стреса, колкото и да е странно, започва с връщането у дома. Почти всички те разказват, че е много трудно да се отърват от навика да “слагат” предметите във въздуха. “И при мен беше така”, казва Павел Виноградов, който има седем излизания в открития космос. “Когато за първи път се върнах от полет, помолих жена си за чаша вода, изпих я и… пуснах чашата. Без никакви задни мисли”.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com