КАК МОЖЕ ДА СЕ ЗАВЪРТИ ПОЛИТИЧЕСКАТА РУЛЕТКА?

Share This:


Каква ще е формулата на властта в България след вчерашните парламентарни избори? И политолози и политици са единодушни, че при този фрагментиран парламент съставянето на правителство е сложен въпрос.
Въпреки че ГЕРБ получи най-висок процент от гласовете на избирателите, трудно ще намери коалиционни партньори, за да състави четвърто правителство. Трите политически сили, които за пръв път влизат в парламента – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, вече обявиха, че няма да участват в коалиция с ГЕРБ. Как се завърта политическата рулетка оттук-нататък?.

Според Конституцията , новоизбраното Народно събрание се свиква на първо заседание от президента най-късно един месец след избирането на Народно събрание.”
Това означава, че Румен Радев би трябвало да свика новия парламент най късно на 4 май. Тъй като тогава са великденските празници, очаква се първото заседание на Народното събрание да бъде свикано по-рано.

След това, според конституцията президентът Румен Радев трябва да връчи на лидера на първата политическа сила – в случая ГЕРБ – проучвателен мандат за съставяне на правителство. Т.е. със сигурност Борисов ще получи шанс да направи четвърто свое правителство. За да състави правителство, Борисов трябва да си осигури подкрепа от 121 от общо 240 депутати.
Ако ГЕРБ не успее с кабинет и върне мандата, президентът трябва да го връчи за втори опит на кандидат за премиер, посочен от втората сила – “Има такъв народ” на Слави Трифонов.
Ако и вторият мандат не успее, Румен Радев трябва да го връчи в 7-дневен срок на “някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател”.

Ако и трите опита за правителство не успеят, към края на май, според логиката на конституционните срокове, президентът Румен Радев трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори. Те трябва да се проведат най-късно до два месеца, тоест към края на юли. Всички варианти обаче имат много възможни сценарии за доразвиване.

Източник: БСТВ


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com