Как бързите храни вредят на мозъка

Share This:


Специалисти по хранене акцентират на няколко вреди, които закуските от типа фаст фуд нанасят на човешкия мозък.
Канадски учени са установили, че щом човек започне да мисли за тях, усеща припряност и става нетърпелив. Те провели и експеримент. След като виждали табелите на заведенията за бързо хранене, участниците в проучването започвали да четат по-бързо пасажи от текста в сравнение с други хора, които още не били видели логата. Това се обяснява с въздействие на подсъзнателно ниво.

Станфорд Дево от университета в Торонто установил, че семейства, които живеят в съседство с по-голям брой заведения за бързо хранене, имат по-малко спестявания в сравнение с тези, които нямат наблизо подобни ресторанти. Според експерта подобен тип вериги се свързват с бързина и незабавно удовлетворение, като същевременно хората харчат повече.
Онези, които се хранят в ресторанти за бързо хранене, са два пъти по-склонни към депресия, твърдят още специалисти. Съществуват дори научни данни, че фаст фудът оказва влияние на производството на допамин – хормон на пристрастяването и на зависимостите. Ако количеството му намалее, ставаме нещастни и депресирани. Когато храната блокира неговото производство, работата на мозъка също се затруднява.

Атмосферата в заведенията за бързо хранене ни кара да сме непрекъснато на педал. А проучванията сочат, че колкото по-бавно ядем, толкова по-малко калории поглъщаме. Също така ярките цветове са стимуланти, а силното осветление и високата музика провокират да се нахвърляме върху гозбите.

Повечето хора са наясно, че бързата храна е с много калории и мазнини. Но малко са тези, които си дават сметка колко много захар има в нея. Резултатът е наднормено тегло, диабет и сърдечносъдови болести.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com