Какво ще е времето през юни?

Share This:


рез юни се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 7 и 12 градуса, а най-високите – между 30 и 35 градуса. Месечната сума на валежите като цяло ще бъде над нормата, но неравномерно разпределени, съобщи за БТА Марияна Попова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
Средната месечна температура за по-голямата част от страната е между 20 и 22 градуса, по долината на река Струма – около 23 градуса, за високите полета – между 17 и 19 градуса, а за планините – между 7 и 12 градуса.
Средната месечна сума на валежите в равнините е между 60 и 90 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма – между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планинските райони – от 90 до 140 литра на квадратен метър.
През първото и второто десетдневие на юни въздушната маса над страната ще остане неустойчива, с условия за чести превалявания и гръмотевична дейност. В отделни дни се очакват интензивни валежи и градушки.
След горещите дни в края на май, още в началото на юни температурите ще се понижат и през повечето дни от този период ще бъдат по-ниски от средните, въпреки че след 15 юни постепенно ще се повишават.
През третото десетдневие на юни има тенденция за относително стабилизиране на атмосферата – валежите ще бъдат на по-малко места и ще има повече слънчеви часове. Температурите ще се повишат още и вече ще са близки до обичайните за юни.
Началото на астрономическото лято е на 21 юни в 1 часа и 34 минути, когато е лятното слънцестоене. Това е най-дългият ден в годината – с продължителност от 15 часа и 19 минути.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com