Какво виждаме и какво не виждаме в кодовете на институцията Президент на Р.България?

Share This:


Днес темата за президентските избори е вече много актуална. Но ако се върнем в началото на президентските избори в България ще срещнем и пропуснати от нас подробности. Седмото ВНС  през 1991г определи условията, на които трябва да отговаря президентът:

-български гражданин по рождение

-навършил 40г

-отговаря на  условията за избиране на народен представител

– да е живял последните пет години в страната

Кои са условията за народния представител:

-българско гражданство

– да няма друго гражданство

-навършени 21 години

-да не е поставен под запрещение или да изтърпява наказание лишаване от свобода

Мнозина останаха с убеждението, че тези условия бяха определени заради Цар Симеон, т.е.  той да не може да се кандидатира. Други смятаха, че така човек с турско гражданство никога не може да бъде наш Президент. Трети смятаха, че Президентът трябва да е улегнал човек, с богат житейски опит – за това трябва да е навършил 40г и т.н.

Какво показва обаче елементарната математика? Ако български гражданин по рождение, който обаче е роден през 1990г, завършил е Харвард и няма никаква връзка  с бившата комунистическа власт, поиска да се кандидатира за Президент,  то това може да стане най – рано през 2031г. До 2031г  президенти ще бъдат хората от априлското поколение и задължително свързани с бившата власт. Т.е. ВНС е гарантирало на априлското поколение, че хора които не са свързани с бившата власт могат да бъдат президенти след тяхната кончина.

Днес сигурно е трудно да обясним на родените през 1990г и след нея, какво значи и априлско поколение. Ако трябва да им го обясним елементарно, то трябва да е така. Поколението на Априлския пленум на БКП от 1956 през 2031г ще бъде на възраст-70-75г.

Кои други български граждани са лишени от възможността да бъдат Президент на България? Всички онези, които избягаха на Запад, спасявайки се от преследване от режима след 09.09.1944г. Това ограничение важи и за техните деца и внуци. Т.е. жертвите на режима, който априлското поколение възхвалява, съгласно българската Конституция, нямат същите права като тези, които са ги прокудили.

И така ще стигна и до друга хипотеза. Годината е 2032. Млад българин, роден през 1990г е завършил в Харвард. Негови състуденти управляват половината свят. Той обаче в България не може да намери работа подходяща за образованието му. Работи извън България и с времето създава своя компания, водеща в света. Решава да се кандидатира за Президент на България, за да може да даде шанс на страната ни да се възползва от неговия опит, образование, контакти и международен авторитет. Прочита Конституцията на Р.България и разбира, че заради факта, че през последните пет години не е живял в България, той не може да се кандидатира. Това право имат представителите на априлското поколение. Това поколение, което със своите наследници приватизира националното богатство.

Това виждам аз като проблем на институцията Президент – предварително замислените ограничения. Тези ограничения трябва да отпаднат, за да може нацията ни да се възползва от националния ни интелектуален ресурс.

Истината е, че нашата Конституция играе ролята на Берлинска стена. Очевидно е, че младите хора на българската нация трябва да вземат управлението на държавата ни в свои ръце. Дошло е времето им! И за това трябва да срутят кодираното послание на Берлинската стена, вещо укрито в текстовете на Конституцията на Р.България.

 

Петко Добрев


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com