И тази година инициативата “Дунав ултра-4: Гладиатори на колела” ще финишира в Силистра


Тази публикация е прочетена 2905 пъти!

15 аматьори-колоездачи ще стартират в уникална 550-километрова надпревара по веломаршрута „Дунав Ултра“, следващ северната граница на България през първата половина на юли, тази година, съобщиха организаторите. Целта им ще бъде да изминат разстоянието от най-северозападното населено място на страната – видинското село Куделин, до последното населено дунавско място в България – Силистра, за по-малко от 40 часа. Преодолявайки разстоянието успешно, участниците ще излъчат и победителя с неговите подгласници в първото издание на уникалното спортно събитие “Дунав Ултра-4: Гладиатори на колела“.
КАКВО Е “ГЛАДИАТОРИ НА КОЛЕЛА”?

„Гладиатори на колела“ е естествено продължение на поредицата от кампании от последните години в подкрепа на крайдунавския веломаршрут „Дунав Ултра“, чиято пълна дистанция от близо 700 километра вече беше преодоляна успешно с велосипед, при това за по-малко от 48 часа.
За разлика от минали издания, когато събитието имаше бутиков характер по отношение на участниците, тази година организаторите обявиха сложен механизъм, чрез който селектираха и одобриха 15 кандидати, решени да застанат на старта на екстремната велонадпревара.
Амбицията на организаторите е надпреварата „Гладиатори на колела“ да се развие като едно от най-популярните събития от този тип на континента. В момента подобни състезания се провеждат в множество държави, а за да бъдат допуснати до участие, кандидатстват стотици атлети-аматьори от всички краища на света.
През 2017-та година събитието ще предложи изминаването на дистанцията в два етапа по 550-километровата крайдунавска отсечка на веломаршрута „Дунав Ултра“, който след Силистра продължава към Добрич и завършва на Черно море в района на село Дуранкулак.
„Гладиатори на колела“ ще предложи два финала – в Свищов и Силистра, където градоначалниците ще връчат почетните награди за първенците в етапите. Големият победител заедно с неговите подгласници ще бъде определен след сумиране на времената от двата етапа. Към момента организаторите пазят в тайна кой ще връчи медалите на победителите, но обещават, че това ще бъде достатъчно представително лице, което приляга най-много на традициите на “Дунав Ултра” събитията от последните години.
В тазгодишното събитие атлетите ще преминат през всички български крайдунавски градове, като ще финишират буквално на метри от археологическия резерват “Дуросторум-Дръстър-Силистра”. Историята на античните кастели и селища Бонония, Рациария, Августа, Улпия Ескус, Димум, Нове, Сексагинта Приста, Трансмариска и Дуросторум е история на някои от днешните най-големи градове по поречието на река Дунав в България от Видин до Силистра.
Събитието цели да популяризира тези места като атрактивни туристически дестинации не само от национално, а и от световно значение. Оттам произлиза и наименованието на изданието на тазгодишното събитие Дунав Ултра 4 – „Гладиатори на колела“.
„Цялото поречие на река Дунав на територията на България е част от историята на древна Мизия – истинско съкровище в прекия и преносен смисъл“, казва Борис Бегъмов, 48-годишен маркетинг-предприемач и създател на веломаршрута „Дунав Ултра“. През 2016 г., заедно с още двама атлети-аматьори, той успява да преодолее дистанцията на маршрута, който сам създава, в дуатлон (40 км бягане и 642 км колоездене) за по-малко от 48 часа. Само няколко години преди това Бегъмов води изключително нездравословен начин на живот, който загърбва благодарение на любовта си към спорта и природата.


“ГЛАДИАТОРИ НА КОЛЕЛА” И МОДЕРЕН ТУРИЗЪМ

Какви изненади ще предложи самото събитие „Гладиатори на колела“ все още остава тайна, но вече е ясно, че трима от „гладиаторите“, които ще вземат участие тази година, са жени! Те ще стартират и ще мерят сили наравно с мъжете в това изключително изпитание на тялото и духа.
Официалният анонс гласи, че събитието ще се комуникира в Интернет като Фейсбук риалити, по време на което зрителите ще имат възможността да видят някои от древните римски градове, както никога досега посредством съвременна и модерна технология.
Върху специална GPS карта пък ще се проследява движението на всеки от 15-те участници по време на надпреварата. Това ще даде възможност на най-любопитните да наблюдават придвижването на участниците във всеки един момент.
„Гладиаторите“ ще се впуснат в екстремна надпревара, но посланието е към обикновените хора, тези които реално ще приключенстват по веломаршрута „Дунав Ултра“. Предвид богатото културно-историческо наследство и заедно с уникалните природни дадености на страната, за нас няма никакво съмнение, че регионът по Дунав е изключително атрактивна дестинация“ – казва Бегъмов, който не крие амбицията на екипа да развива веломаршрута „Дунав Ултра“ като успешен туристически продукт.

РЕКОРДНА ПОДКРЕПА

Рекорден брой от 10 общини – Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Белене, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра официално подкрепиха проявата, като за целта ще окажат логистична подкрепа на организаторите.
Министерството на туризма също застана официално зад събитието, гарантирайки за втора поредна година, че усилията на инициаторите категорично водят до популяризирането на региона като притегателна туристическа дестинация в България и чужбина.
Някои от градовете вече започнаха усилена подготовка като например Свищов и Силистра, където ще се състоят финалите на двата етапа.
Във Видин пък ще гарантират логистиката и безопасното преминаване на колоездачите по натоварения международен път от Дунав мост за Монтана, а общините Лом, Козлодуй, Оряхово, Белене, Никопол и Тутракан ще помагат в обособяването на подвижни подкрепителни пунктове за колоездачите-гладиатори.
От сдружение Вело-Русе също декларираха желание да подкрепят логистично събитието, като за целта обявиха готовност техни доброволци-маршали да организират бързото и безопасно извеждане на „гладиаторите“ през централната част на Русе.
Очакванията са, че атлетите ще преминат през археологическия музей „Сексагинта Приста“, който е неразделна част от древната история на „малката Виена“, както наричат Русе.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com