Искрено и лично с Иванка Христова

Share This:


Иванка Христова е автор на книгите: „Жреци в бяло“, Аристократи на духа“, „Ключ към сърцето“, „Насаме“ и „В дебрите на вселената живот“ – първа и втора част.

Здравей, Ванче и честито да е името ти! Какво е за теб именния ти ден и как ще го отбележиш?

Името определя и характера на човека. Човек работи цял живот над името си. Дали ще го носи със здраве, радост и достойнство зависи от него. Мисля, че има много силна връзка между името и човека. Иван означава – Предтеча. Бързал е да каже хубавата вест, че ще се роди Христос. Много се радвам, че нося това име. В рода ми има много ивановци – баща ми, прадядо ми, кръстницата Ивана, попът, който ме е кръщавал се казва Иван Пинтев. В нашият род е на почит това име.

Радват ли те многото честитки и обажданията. За някои това е досада. Само поздравите на близките ви ли те радват?

Не, не само на близките. Радва ме, защото на този ден, някой се сеща за теб. Водопад от любов е днешният ден. Когато има положителни вибрации и положителна емоция, тя идва като водопад към човека. Дали ще бъде съобщение, телефонно обаждане, или както в миналото да отвори с вълнение картичката или писмото. Всичко това те радва – ласка на душата.

Днес е един от най-големите български празници. Обича ли българина своите си празници или…..

По-рано много се тачиха традициите и празниците. Сега малко са променени и ценностите в системата, но българина обича да се весели. Обича да е на трапеза, обича и традициите си. Традициите са нашите корени.

Наближава и 8 март – деня на жената. Променя ли се жената, ако направим съпоставка с миналото?

Определено да! Сега еманципацията завладя много всички. Съвременната жена иска много дини да носи под една мишница. Забрави се за нейната женственост, за нейната леска. Да приласкае мъжа. Получават се и сблъсъци. Когато има силно его и силни характери, сблъсъците между мъжа и жената са сигурни. Трябва да има компромиси. Нека жената да остави мъжките дейности на мъжа. Нека тя се остави да бъде обичана.

Какво си разбрала за мъжете през годините? Ще разкриете ли от вашите тайни за добрата комуникация със силния пол относно хармонията в една любовна връзка?

Духовна съвместимост. Когато интелекта е на еднакво ниво, тогава връзката е хармонична. Когато има дисбаланс, тогава не е хармонична. Мисля, че много далеч в миналото се коренят причините относно промените в мъжа и жената. За мен човекът – това е детството. Всичкото друго се шлифова. Ако едно дете е научено и вижда примера на родителите, че е обичано. Бащата е толерантен към майка и обратно. Когато жената обича мъжа! Когато детето вижда, че бащата поднася цвете не само на 8 март и то повтаря действията на бащата. Когато всичко е насочено към материалното, духовното се замита под килима. На децата не им трябва само храна и облекло. Те обичат да контактуват и да се държат с тях като равни. Трябва да изживеят прекрасно детството си, тогава ще станат истински мъже и жени. Няма да има изнасилвания. Мисля, че родителите имат много голяма вина. Едно дете, което е било насилвано и то ще стане насилник. Ще се страхува да си покаже чувствата, че може би е изоставено и наранено. Всичко това се корени в детството и семейната среда. Днешният мъж е по-чувствителен, по-раним и по-деликатен от жената. Има и изключения, когато има комплекси на малоценност и ги избива на агресивност и пиянство. Сега жените са по-агресивни и по-настъпателни. За мен мъжът е олицетворение на хармония и човечност.

Променят ли годините човек? Става ли той по-мъдър, поставя ли себе си на първо място или ако си наивник по душа, такъв си оставаш?

Ако искаш да си в хармония със себе си и природата, трябва да притъпиш своето его. Да не се приемаш на сериозно. От интервютата ми с хора на науката и изкуството съм разбрала, че истинските хора са много земни и човечни. Когато човек е кух и няма покритие има его. Мисли си, че светът започва от него. Когато един човек е преживял много болести, трагедии и загуби, тогава помъдрява без да иска. Или загуби родителите си, той изведнъж пораства. Щастие или го носиш в теб, или не. По-добре е, човек да бъде по-смирен, по-земен и по-човечен. Тогава Всевишният ще му изсипе всичко с пълен кош, защото, което е за теб то идва при теб, дори и да не го искаш! Което не е за теб и да се насилваш и съпротивляваш, то няма да дойде при теб! Колкото и да се правиш на герой, няма да бъдеш!

Твоята рецепта за красота……

Всички малко или много неосъзнато се стремим към красивото. Не, външната, не показната красота, а тази красота, която ражда и съхранява човешкото добро, пренебрегнем ли нея, затлачим ли пътя към нея се обричаме на най-страшното – духовната нищета!

Животът ти в едно изречение….

Животът ми е низ от празници и низ от изпитания.

Днес е твоят ден! Какво ще си пожелаеш?

Здраве, здраве и пак здраве! Когато си здрав си щастлив!

Интервю на Ирена Маркова

Източник: Общинско кабелно радио – Силистра 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com