ИСИ представи окончателните резултати по проект „Да променим реда!”

Share This:


На Национално събитие, Институт за социална интеграция представи резултатите от проект „Да променим реда!”, който бе реализиран съвместно с Фондация за европейски прогресивни изследвания (ФЕПС), Брюксел.

На събитието присъстваха политически представители от левицата, синдикати, служители в здравната система и представители на НПО работещи в сектора на здравеопазването.

Катя Колева, председател на УС на ИСИ и екипът по проекта представиха обобщените резултати, изведени като конкретни предложения в двата сектора. Предложенията са направени на база проведените 4 регионални дискусии в страната през месеците септември и октомври.

„Общата оценка за състоянието на пазара на труда у нас е по-скоро слаба или средна. Отлични оценки липсват, и едва всеки девети запитан поставя добра оценка. В по-малките населени места оценките са по-критични.”, сподели Стефан Георгиев, ръководител на екипа, реализирал проучването за условията на труд в страната.

Мадлен Стоянова, експерт към синдикатите сподели също, че трябва да се намалят субективните критерии и елементи в нормативната уредба, касаеща трудовото законодателство и да се увеличат обективните критерии такива.

„За преодоляване на негативните тенденции трябва спешно да се предприемат мерки за  значително подобряване на здравните услуги.Наложително е да се избират разумно политиките в сектора, за да се изразходва стратегически ограничените ресурси и за да се предпази устойчивостта на здравната система.”, допълни Лидия Чорбанова, експерт по здравеопазване.

От екипа на Института споменаха също, че в рамките на месец декември предстои да се издаде и хартиено издание с обобщените резултати и конкретните предложения за промяна в сектора.

 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com