Инициативен комитет възроди идеята за 12-метров християнски кръст на брега на Дунав край Силистра

Share This:


Идеята на покойния Доростолски митрополит Иларион на брега на Дунав да бъде издигнат светещ патриаршески кръст е възродена отново от инициативен комитет. Кръстът ще бъде и добре осветен, за да се вижда отдалеч, подчертавайки ролята на града в раннохристиянските времена. Инициативата и първи крачки към осъществяването й бяха направени преди години. През 2010 година тя бе част от общ проект за възстановяване на патриаршеската базилика.
„Мястото действително му прилича – на този кръст да е до знаков паметник на християнството и християнската култура, не само за Дръстър-Силистра, но и за България“, коментира силистренският историк проф. Георги Атанасов. „Това е необходимо и трябва да стане. Градът е християнски – от тук минават много християнски кораби, които винаги ще се кланят пред едно такова нещо“, допълни Петко Драганов, член на Инициативния комитет.
Заради светите Доростолски мъченици, които църквата ще почете на 25 юни, се предвижда кръстът да бъде висок 12 метра. Идеята е да бъде изработен от висококачествена стомана с художествено осветление. Да бъде върху триножник, на известно разстояние в сакралното пространство на храма и патриаршеската резиденция. „По форма да е съобразен с каноните на патриаршеските кръстове, за които има специални съотношения между височина и ширина, да бъде двоен кръст с две хоризонтални рамена“, каза арх. Наталия Стодева.
По първоначални изчисления реализацията на идеята ще струва около 300 000 лева. От Инициативния комитет съобщиха, че силистренци са готови да се включат в дарителска кампания, за да помогнат за изграждането на кръста. Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов се ангажира да търси и финансиране по европейски програми.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com