Изправят пред съда иманяр от силистренското село Чуковец

Share This:


Окръжната прокуратура в Силистра изправя пред съда 57-годишния Осман А. от село Чуковец, който е обвинен като извършител на две престъпления – за държане на повече от три археологически обекта, което представлява престъпление по член 278, ал. 6, предл. 3 от Наказателния кодекс, и за противозаконно държане на оръдия, предназначени за търсене на археологически обекти – деяние по член 277а, ал. 7 от НК.
При претърсване в дома на подсъдимия Осман А. са иззети бронзова римска монета от III – IV век, плочка от бронзов пръстен с изображение на богинята Артемида /Хеката/, датирани към III – I век преди Христа, 2 железни ножчета и фрагмент от железен косер от X – XV век, както и бронзова монета на град Амисос, област Понт, Мала Азия, която е датирана към II – I век преди Христа.
По време на обиска са иззети и два металотърсача, предназначени са търсене на археологическите обекти. Подсъдимият е съзнавал, че откритите вещи в дома му са продукт на човешка дейност от минали епохи и представляват археологически обекти, за които е трябвало по закон да съобщи на властта в седемдневен срок.
В хода на разследването Осман А. не се е признал за виновен. Предстои делото срещу 57-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане в Окръжния съд в Силистра.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com