Излюпиха се първите пеликанчета за тази година в резервата Сребърна

Share This:


В колонията на къдроглавия пеликан в резервата „Сребърна“ край Силистра се излюпиха първите малки птици, съобщава Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе.
На ново поколение се радват около 35 двойки от защитения в световен мащаб красиви птици, които долетяха в края на януари. Това е първата група, установила се в колонията. От няколко дни се наблюдава оживление на част от популацията и характерно за хранене и обгрижване на малките поведение.
Новото поколение, макар и трудно, се забелязва и през зрителните тръби и камерите за видеонаблюдение. В момента птиците много старателно се грижат за малките като ги хранят и закриват с телата, предпазвайки ги от неблагоприятните метеорологични условия.
Общо в колонията има 70 двойки пеликани. Останалите птици продължават да мътят върху гнездовите ямки. Обстановката в резервата е спокойна. Езерото е захранено със свежи води от река Дунав.
Хидротехническите съоръжения са затворени заради трайната тенденция на понижаване на водите в река Дунав. Нивото на водата в голямо водно огледало е 350 см.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com