Изложба за Георги Раковски в библиотеката в Силистра

Share This:


Изложба, посветена на големия български революционер Георги Сава Раковски по случай 200 години от рождението му на 14 април, е открита в Регионална библиотека „Партений Павлович“ в Силистра.

Тя е подредена на първия етаж в библиотеката и може да се разгледа до края на месеца.

Изложбата съдържа библиотечни документи от фондовете на градската библиотека.

Сред тях са произведения от богатото литературно наследство на писателя и поета Раковски, факсимилета на издавания от него вестник „Дунавски лебед”, писма от 1862 година, изпращани до пълномощници на революционера, които трябвало да събират средства за създаване на българска легия в Белград.

Представени са и ценни издания от старопечатния фонд на библиотеката – „Горски пътник” /1857 г./, и „Показалец или ръководство как да се …издирят най-стари черти на нашего бита… ” /1859 г./ и др.

Изложбата показва портрети на Раковски, произведения, посветени на великия революционер, който през целия си живот с оръжие и перо се бори за освобождението на България.

С изложба библиотеката в Силистра отбелязва и 155 години от рождението на Пенчо Славейков, като сред материалите от фонда за живота и творчеството на големия поет е отделено място и на литературния кръг „Мисъл”, на приноса на неговите създатели, сред които е Пенчо Славейков, за насочването на новата българска литература по европейски път на развитие.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com