Изборите за президент и национален референдум по-скъпи с над 12 млн. лева

Share This:


С над 12 милиона лева по-скъпо ще излязат предстоящите избори за президент и национален референдум в сравнение с изборите 2 в 1 за президент и местна власт през 2011 година. Това показва сравнението на план-сметката отпреди четири години с приетата днес предварителна сметка за вота през ноември.
Според плановете на правителството Централната избирателна комисия трябва да направи разходи, които са с около 6.3 милиона лева повече спрямо миналите президентски избори.
Повече пари са предвидени също за възнаграждения на членовете в общинските и секционните избирателни комисии, за логистиката, организирана от Министерския съвет, както и за Министерството на външните работи, което отговаря за изборите в чужбина и организацията на международния пресцентър.
Ако на изборите за президент и местна власт през 2011 година материално-техническото осигуряване на процеса и заплатите в ЦИК са стрували общо 3 милиона лева, сега същите пера, с включена компютърна обработка на данните от гласуването, машинно гласуване и пробно машинно преброяване ще струват 7.4 милиона лева.
Разяснителната кампания ще се оскъпи с 300 000 лева, като за нея са предвидени половин милион. Като нови пера в бюджета на ЦИК влизат милион и половина лева разходи за медийни пакети на партиите и коалициите, и 100 000 лева за заседания и дежурства на общинските комисии. Сумата, заложена за заплащането на членовете на ОИК и СИК, се вдига с милион и половина, а логистичното осигуряване на изборите от страна на държавната и общинската администрация се оскъпява с 2.7 милиона лева.
Предвидени са и 558 000 лева за провеждането на частични избори за кметове и общински съветници. Външното министерство ще получи милион и половина, вместо 500 000 лева за изборите в чужбина, за разлика от МВР, които запазват бюджета си от 4 милиона лева.
Като нов разпоредител с пари влиза Съветът за електронни медии, с бюджет от 30 000 лева. За сметка на това държавните медии ще имат по-малко средства за разходи. /Източник – Дарик/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com