Избирателите под карантина ще гласуват само с хартия

Share This:


Лицата, поставени под карантина, ще гласуват само с хартиена бюлетина, а заявленията ще се подават онлайн, заяви говорителят на ЦИК Росица Матева

ЦИК ще определи в кои случаи се преминава от машинно към “хартиено” гласуване. Лицата, поставени под карантина, ще гласуват само с хартиена бюлетина, а заявленията ще се подават онлайн. Това обяви говорителят на ЦИК Росица Матева пред БНТ.

Според нея на частичните избори в Благоевград на 27 юни може пробно да се гласува само с машини.

Обсъждан е и въпросът за ваксинацията на СИК и РИК. Матева смята, че след като има достатъчно ваксини трябва да се направи необходимото всички членове на СИК и РИК да бъдат ваксинирани, ако желаят.

Хората, които са на почивка в България трябва да заявят къде са, за да могат да гласуват. В чужбина може да се гласува навсякъде, допълни тя.

Няма да се наложи купуване на машини за страната, но за чужбина може да бъдат необходими закупуването на 300 машини за гласуване, каза още Матева.

ЦИК трябва да вземе решение, в което трябва да бъде посочено кой има право да прави видеозаснемане или видеоизлъчване, поясни Матева.

От предишната план сметка за парламентарните избори на се използвани всички средства и Матева предполага, че и сега така ще се случи. Допълнително ще трябва да бъдат отпуснати средства за това колко броя машини ще бъдат необходими и каква сума ще трябва да бъде отпусната за логистиката на машините.

ЦИК очаква писмо от Информационно обслужване, за да им кажат в колко секции има над 300 избиратели, в колко секции са гласували над 300, и над 500 избиратели, за да се прецени дали да се сложат по две или три машини в секция. Трябва да бъде преценено колко време ще бъде необходимо за инсталиране на софтуера, като Матева вярва, че няма да има проблем с тази част.

За момента машините са в същия склад, в който са били и се охраняват от жандармерията. В случай на извънредни обстоятелства, в които се налага да бъде преустановено машинното гласуване, ще продължи вотът с хартиена бюлетина. За това ще бъдат отпечатани 100% хартиени бюлетини.

Източник: Дума


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com