Зърнопроизводителите започват протести на 3 април срещу Закона за горивата

Share This:


Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ще пристъпи към ефективни протестни действия от 3 април 2018 г., ако земеделските производители не бъдат изключени от подготвения Законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Решението е на УС на браншовата организация.Законопроектът беше внесен в Народното събрание на 7 март от група от 32 депутати от почти всички парламентарни групи. На 22 март текстовете бяха обсъдени от комисията по наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

 “Въпреки че направихме опит да представим ясни аргументи против включването на  земеделските производители в обхвата на горепосочения законопроект, поради лоша чуваемост и лобистки подход на ръководене на заседанието на комисията, предложенията ни бяха бламирани”, пишат в декларацията си от НАЗ. Оттам обясняват, че браншът е изправен пред реалната опасност от вменяване на неприложими изисквания, извънредно тежък бюрократичен и финансов режим на регистриране, които поставят под безпрецедентен натиск българския земеделски производител. Според зърнопроизводителите е недопустимо борбата срещу нелегалния внос и търговия на горива да води до утежняване на дейността на земеделските стопанства. От НАЗ са готови да дадат конкретни предложения за подобряване на регулацията и контрола.

Още преди законопроектът да мине на първо четене през парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, 29 земеделски организации излязоха с обща декларация, в която поставиха искането земеделските стопани да бъдат изключени от закона. За да стигне до пленарна зала, законопроектът трябва да бъде разгледан от две помощни комисии в Народното събрание – комисия по икономическа политика и туризъм, която ще разглежда законопроекта днес, и комисията по енергетика, която пък ще разглежда документа утре. Преди същинското влизане в пленарната зала трябва да се изготви и доклад от водещата комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Той също трябва да бъде внесен в Народното събрание.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com