За пръв път: Трабант върху лодка наближава Силистра в международната регата ТИД-2016

Share This:


Шофьор на линейка участва в международната дунавска регата “ТИД-2016” с ексцентрично плавателно средство, наречено “Dark Трабантула”. 52-годишният Роберт Любенов е от Плевен и е част от водния поход за трета поредна година. Участниците в тазгодишното издание на международната речна регата вече приближават Силистра.
“Кризата на 50-те години” ме накара да се заема и да изработя това плавателно средство, което ми отне две години. То представлява водно колело, а върху него е монтирано купе от “Трабант”. Има и извънбордов двигател”, обяснява Любенов.
Трабантулата е олекотена максимално, за да е годна за плаване. Тежи близо 180 кг, развива скорост от 10 до 12 км/час, а разходът на бензин е около 10 л на 100 километра. “Пътувам с нея от село Байкал, а крайната ми точка е Силистра. До Русе вече съм изминал около 120-130 км”, обяснява мъжът.
Той разказва, че негов приятел го е запалил по гребната регата. “Ние сме рокери. Попита ме дали искам да се включа в регатата и се съгласих веднага – роден съм в Лом и съм живял там 10 години. Трябваше да направя някаква лодка”, разказва Любенов, който сега работи като шофьор на линейка към плевенската болница.
Той обяснява и защо е кръстил плавателното средство с името “Dark Трабантула” – “от тарантула, че е черен на цвят, а “dark”, защото така ме кръстиха преди три години на остров Мартен. Всеки, който премине от там, трябва да бъде кръстен, така си избрах името “тъмния”.
Любенов споделя, че преди време си направил и триколка с двигател на “Порше”, който е 1800 кубика.
По думите му неудобството на трабантулата е при акостирането. “Не е като лодка да прескочиш борда, а трябва да отвориш вратата и тогава цамбурваш по глава във водата”, смее се Любенов.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com