За пръв път от 60 години насам: Излюпи се пеликанче извън резервата “Сребърна”

Share This:


За първи път от 60 години насам се излюпи къдроглаво пеликанче в блато Песчина на остров Персин (Белене), съобщиха от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).
Това е голямо природозащитно събитие, тъй като къдроглавите пеликани са световно застрашен вид и колонията на остров Персин е новосформирана. През април птици от вида заеха една от наколните дървени платформи в блато Песчина в Природен парк „Персина”.
Първата платформа в парка беше изградена през 2010 година, впоследствие бяха изградени още две. Оттогава насам доброволците от БДЗП ги ремонтират и подновяват всяка година.
Досега единственото гнездовище на този рядък вид у нас бе в резервата “Сребърна”, край Силистра
Сформирането на втора гнездова колония увеличава шансовете на вида в България да оцелее, защото когато е концентриран на едно място, е много уязвим от всякакви заплахи, например болести, екстремни климатични явления и др.
В момента още десетина двойки къдроглави пеликани мътят. На същата платформа са свили гнезда и мътят и 3-4 двойки розови пеликани – вид, който се счита за изчезнал като гнездящ в нашата страна, съгласно Червената книга. Това прави успеха още по-значим от природозащитна гледна точка.
Следващите седмици се очаква излюпването на малките.
Екипът на БДЗП продължава да следи ситуацията около колонията и се надява да регистрира и излюпването на розовите пеликани.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com