За офшорките и досиета “Панама”

Share This:


voinov
Юлиан Войнов

Офшорките наистина са полезни. За някои даже много. Зависи от гледната точка.

А иначе относно твърдението, че благодарение на офшорките и спестяването на данъци, което подпомагало бедните, защото увеличавало инвестициите, само няколко факта:

1. Делът на разходите за заплати в общата структура на разходите на фирмите намалява непрекъснато и то от десетилетия.

2. Инвестициите на фирмите също са на много по-ниски нива от нивата преди 50-70 години например, въпреки че данъчното бреме като цяло в света непрекъснато намалява (с някакви флуктуации около кризата).

3. Средствата в офшорните сметки на корпорациите непрекъснато се увеличават и реално единственият смисъл от това натрупване е самото натрупване. Само кешът на Apple, който в голямата си част е в офшорни зони, достига до 300 милиарда долара, 7 пъти БВП на България. Само парите в наличност! Тук може да поговорим за институционалната и обществена структура, която е дала възможност за развитието на успешни фирми (например в България са рядкост) и причините да избягваш данъци в собствената си държава, но няма смисъл, защото това е цял различен светоглед.

Още много аргументи могат да бъдат дадени за липсата на особен икономически смисъл от офшорните зони, извън чисто финансовите, но тъй като намаляване на данъчните разходи се смята за висш пилотаж във финансовото управление, критиката на подобен подход е безсмислена, защото тук става въпрос за постулатите на теорията за максимизиране на богатството.

Проблемът с офшорните зони не е свързан толкова с ниските данъци обаче. Това всъщност е абсолютно приемлив подход – да привличаш инвестиции с ниски данъци. България го прави също, но защо ли инвестициите непрекъснато намаляват? Основният проблем е възможността от прикриване на действителните собственици на регистрираните фирми и отказът от обмен на информация. Това всъщност стои в основата на прането на пари и финансирането на тероризма. И настоящият скандал всъщност удря именно тези два основни крайъгълни камъка на офшорния бизнес. И тези два проблема ще бъдат решени може би сравнително скоро.

Така че да се твърди, че скандалът покрай Досиета “Панама” бил предизвикан от леви, едва ли не марксисти, които управлявали света, е просто зомбирано мислене. Всъщност това е опит за запазване на държавите във вида, в който ги познаваме. И да, това може би засяга негативно най-богатата част от населението на света, но въпросът е как някои хора са станали толкова богати и второ, може ли демокрацията да бъде жертвана в името на капитала?

Основният проблем на съвременният капитализъм са дълговете, което ограничава покупателната способност и ниското заплащане на труда, измерено като дял в структурата на разходите, което отново ограничава потреблението. Ако се изпълни изконната мечта на собствениците на капитала, а именно премахване изцяло на заплашането на труда, то как точно тогава би могла да се развива световната икономика? На кого точно фирмите ще продават стоките си? И не е ли ясно, че поддържане на ниско заплащане всъщност спъва растежа? Тогава каквито и програми да измислиш за обучение и социално приобщаване, ръст на икономиката просто няма как да се случи! Да не говорим, че финансирането на тези програми ще стане невъзможно поради драстичен спад в данъчните приходи.

Единствените пазари, които биха могли да се развиват автономно, това са финансовите пазари. В такава среда няколко хиляди човека премятат едни пари наляво и надясно, но освен увеличаване на финансовите авоари на едни за сметка на други, защото това е игра с нулев резултат, нищо друго не се случва. Тук можем да намесим и появата на роботите, ама още е рано.

Прекалено далеч отидохме в бъдещето, обаче. С две думи, интересът на държавите е ограничаване ролята на офшорните зони с цел пране на пари и финансиране на тероризма. Това не е удар по капитализма, а защита на държавата. Как обаче се управляват държавите и трябва ли да има изобщо държави, това е съвсем различен дебат!


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com