За Елена Йончева, като за Елена Йончева

Share This:


Автор: Петко Добрев

Изглежда, че 2019 г. ще измине под знака на Елена Йончева. Тази иначе малка жена разтърси България. Тя накара цялата държавна машина и контролираните от нея медии да се впрегнат срещу нея, срещу малката и същевременно голяма Елена.

Мисля, че действията и думите на Йончева трябва да се анализират внимателно. Тя далеч не е типаж шменти капели. Какво стори Йончева и какво предизвика? Поиска независима проверка на българските автомагистрали и предизвика манифестация срещу нея и в подкрепа на властта. Но въпросът с проверката на магистралите стои отворен.

Сега пусна запис с участието на министър Банов. И цялата държавна машина и контролираните от нея журналисти и медии скочиха срещу нея. Но в желанието си да я злепоставят, те не чуха думите произнесени от нея. Какво каза тя? Каза, че след поисканата от нея международна независима проверка на магистралите е започнал един процес. Процес свързан с документи и сигнали. Чрез обработката на тези документи и сигнали се правят анализи, чрез които се показва схемата на правителството на Борисов. Но не става въпрос за схемата на министерските столове, а за схема чрез която се управляват и усвояват  европейски средства. И тази онагледена схема далеч не е предназначена за българската прокуратура. Днес тя е предназначена за ОЛАФ, а утре за Европейската прокуратура, която трябва да заработи до 2020г. Който разбрал, разбрал. С други думи българската прокуратура няма да има думата.

Какво друго каза Йончева? Тя сподели, че вероятно записът е направен като бъдеща защита. Чуха ли това медиите и властта? Направиха се, че не го чуха. Но очевидно става въпрос за един елементарен защитен механизъм, който администрацията е разработила достатъчно добре – записвай началниците и копирай документите. Просто и ясно.  С други думи вероятно администрацията е създала сериозен архив от записи и копия на документи. И усещайки полъха на промяната започват да ги вадят. Откъде са усетили полъха на промяната? Тази българска администрация си контактува с администрацията в Брюксел. Някои представители на тази администрация имат близки контакти с представители на посолства в България. И вероятно понякога си пият заедно кафето и просто си говорят.

Къде може да се търсят подобни администратори с предпочитания към записи и копиране на документи? Сред ония, които не са се издигнали заради зависимости – това каза Йончева.

Дали тази част от българската администрация, която е склонна към записи и копиране на документи е опасна за властта? Вероятно да. Все пак овен записи и документи, тези хора заявяват готовност да свидетелстват.  С други думи ОЛАФ  днес, а догодина и Европейската прокуратура ще имат сериозно богатство – документи, записи и свидетели. Това за България може и да е нищо, но навън не е така.

Или ако трябва да обобщя „малките“ разкрития на Елена Йончева, то бих казал, че те са с голяма перспектива и са предназначени за дълги писти, което мнозина български политици трудно разбират.

Мисля, че Йончева е човек способен на точни анализи и перспективни действия. Тя първо удари гордостта на Борисов  -магистралите. Сега удря Ларгото, което под прозорците на Борисов. Не мисля, че това е случаен подбор.

Прокуратурата се включи в битката срещу Йончева. Но мисля, че прокуратурата допусна най-голямата си грешка. Вече може да се каже, че прокуратурата се превръща в ненужна. Трасето, което Йончева посочи и проправя е към ОЛАФ и Европейската прокуратура.  В този смисъл кого  ще може да прикрие българската прокуратура? Този въпрос Йончева поставя Йончева без да го е произнесла на глас. И този въпрос, който трябва го чува макар и непроизнесен.

Бих дал един съвет на Елена Йончева. Нека поиска следствен експеримент за пране на пари, правейки документални филми  в територия на война. Нека се появят смели прокурори и  безстрашни журналисти и да отидат и „поизперат“ малко пари под куршуми и снаряди. Нека поиска следствен експеримент, все пак тя е обвиняема.

И накрая за Елена Йончева  като политик. Борисов е губил до днес само едни избори. Как ги загуби? Загуби ги след като Корнелия Нинова намери необходимия за времето правилен кандидат – Генерал Румен Радев. Днес смея да твърдя, че Корнелия Нинова е намерила  необходимия за евроизборите водач на листата на БСП – Елена Йончева. Всяка дума срещу Йончева означава отнемане на стотни от процента доверие в Борисов. Всяка дума на Йончева означава отнемане на десети от процента доверие в Борисов. Корнелия Нинова и Елена Йончева отнеха възможността на Борисов да светва сини лампи на кадрите на ГЕРБ. И ако трябва Борисов да изпреварва Нинова и Йончева, за да включи сините лампи, то ГЕРБ няма да му позволи.

 

 


Comments

comments

Един коментар за “За Елена Йончева, като за Елена Йончева

  • 01.02.2019 в 22:35
    Permalink

    Изложи се много

    Не заслужава уважение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com