Защитава ли България своите интереси?

Share This:


voinovЮлиян Войнов

Както се развиват нещата, България наистина ще се превърне в буферна зона на ЕС. Всички са се завтекли да умилостивяват и да подкупват Турция, за да я накарат да спре бежанците. Проблемът е, че Турция има своя самостоятелна външна политика и би се нагърбила да пази границите на ЕС дотогава, докато й е изгодно или най-малкото докато парите не свършат. Въпросът е какво става след това?

За разлика от Турция, България не само няма своя самостоятелна политика, но и властта е абсолютно зависима, както финансово, така и чисто политически от ЕС. Всъщност българската икономика отбелязва растеж единствено и само благодарение на парите от ЕС. Основната причина за това е изключително влошената бизнес среда в страната в следствие на системния опит за връщане на социалистическия начин на управление на държавата. В тази ситуация единствената опция на правителството е да приема безпрекословно решенията на Брюксел, което то и прави.

За разлика от България, останалите европейски държави, най-вече от западна и северна Европа защитават своите собствени интереси, а те са ограничаване на движението в Шенген и създаване на буферни зони, но не извън ЕС, а вътре в ЕС. И страните, които най-много ще пострадат са Гърция, Италия и България. Имайки предвид все пак значителния финансов ресурс на Италия, както и възможностите на Гърция да лавира и да лобира за своите интереси пред ЕС, то България изглежда големият губещ от развоя на последните събития. И най-вече от възможността за разпадане на Шенген. Всякакви мнения, че България била призната за част от Шенген са просто смехотворни.

След всичко това възможността на България да се превърне наистина в буферна зона на ЕС нарастват значително. А и както се вижда, Борисов и правителството нямат нищо против това. Единственото, което все още ни пази е огромната непривлекателност на страната за мигрантите и бежанците. Но ако границите са затворят и европейските държави започнат да връщат мигранти в България, тогава крайният резултат на настоящат политика ще придобие много ясни очертания. В случая трябва да се има предвид, че за сериозното влошаване на нещата роля имат и организираните канали за бежанци, които канали са покровителствани от най-високо политическо равнище.

Както бях писал преди два месеца:

“България никога няма да бъде част от общоевропейското пространство, въпреки че е член на ЕС. В европейския съюз се говори за център и периферия, но България е най-голямата периферия на всички периферии. Тя дори не е периферия. Тя е буферна зона. Нещо като карантинен лазарет, в който остават или се набутват всички, които Европа не иска и не може да приеме.”


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com