Затягат търговията с авточасти втора ръка, сервизите да влизат в специален регистър

Share This:


Частите за автомобили втора ръка трябва да бъдат с ясен произход и с гаранция, а търговците, които ги продават, ще се регистрират в кметството по месторабота на обекта. Това предвижда законопроект за пътните превозни средства. Общо три законопроекта бяха публикувани за обществено обсъждане на сайтовете на министерствата на транспорта и на вътрешните работи. Според полицейската статистика над 80% от кражбите на коли са свързани с повторна продажба на резервни части от тях.

Търговците ще бъдат задължени за всяка предлагана част да имат данни от кого и кога е купена, както и на кого и кога е продадена. Трябва да има и информация и за идентификационния номер на превозното средство, от което е демонтирана. В края на всеки работен ден законът ги задължава да изготвят опис на наличните части и на сключените сделки. Всички данни за частите ще трябва да се съхраняват три години. Бизнесът с компоненти за автомобили без регистрация ще се наказва с 5 хил. лв., ако нарушителят е физическо лице, или 10 хил. лв., ако е фирма.

Затяга се и контролът. Всички обекти, предлагащи ремонти на пътни превозни средства, ще трябва да се регистрират. На регистрация според проектозакона подлежат освен сервизите за механични ремонти и бояджийски услуги, така и центровете за смяна на гуми, местата за монтаж и ремонт на газови уредби, автоключарите и електричарите. Сред задължителните документи за регистрация е списък с имената на техническите специалисти, които ще работят в обекта, тяхното образование и квалификация. Създаването на регистър на автосервизите е искане на компаниите от сектора, които работят на светло, от години.

Всички моторни превозни средства да имат своеобразно досие, което да съдържа информация за техническо състояние, претърпени катастрофи и преминати ремонти, предвижда още законопроектът. Тази мярка цели да намали измамите при сделки с автомобили втора ръка, които вече са регистрирани в България. Ще се засили и контролът върху техническата им изправност, включително и тяхната екологичност. Това е важно, тъй като България има сериозен проблем с качеството на въздуха, а дизеловите автомобили втора ръка са едни от големите замърсители.


200 лв. глоба за паркиране в парк

200 лв. ще бъдат глобявани шофьорите, които спират колите си в парковете. 100 лв. е наказанието за спиране на спирка на градския транспорт, предвиждат законодателните промени. Хората, които са хванати многократно да карат с превишена скорост, ще бъдат записвани в специален регистър. Те ще могат да кандидатстват за нова книжка чак след две години от датата, когато им е отнета старата. Двойно се увеличават санкциите за хвърляне на фасове от прозорците на колите. Глобата за преминаване на червено се увеличава с 50 лв. и става 150 лв.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com