Застраховката “Гражданска отговорност” също поскъпва тази година

Share This:


Цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” може да се увеличи тази година заради промените в Кодекса за застраховането, смятат експерти от бранша, цитирани от Дарик.
Увеличението няма да бъде голямо и няма да стане изведнъж, но цената ще се движи нагоре, обясни пред “Сега” изпълнителният директор на “Армеец” Цветанка Крумова. Подобно е и мнението на изпълнителния директор на “Бул инс” Стоян Проданов, който заяви, че поскъпването на застраховката вероятно ще е от 5 до 10 процента за цялата година.
Една от основните причини за вдигането на цената на полицата е задължителното издаване на сертификата “Зелена карта”. Досега той се издаваше допълнително при поискване, а на клиентите, които заявят, че няма да пътуват извън границите на България, се правеха отстъпки. Включването на “Зелена карта” във всички застраховки е излишен административен разход за голяма част от българите, твърди обаче Цветанка Крумова.
През последните години все повече хора пътуват с колите си в Европа, където се присъждат по-високи обезщетения, допълниха застрахователите. Полицата у нас струва определена цена, а отговорността е същата като в останалите страни в ЕС, обясни Крумова. Тя обаче допълни, че стойността на полицата няма как да се повиши драстично заради огромната конкуренция на пазара.
От тази година лимитът на отговорност при произшествие бе увеличен 10-кратно. Вместо до 1 милион съдът вече ще може да отсъжда до 10 милиона лева на близките на пострадалите. Това повишение обаче няма да повлияе на цената на задължителната застраховка, защото и досега лимитът не е бил достиган.
“Увеличението на лимита не би трябвало да увеличи обезщетенията, защото нищо сериозно не се е променило в икономиката ни, а те имат икономическа логика”, каза още Цветанка Крумова.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com