Заседание на Областна комисия за военни паметници Силистра

Share This:


В заседателната зала на Областна администрация Силистра бе проведено заседание на Областна комисия “Военни паметници”, водено от заместник-областния управител Стоян Бонев. Обсъдени бяха предложения за включване в регистъра на новоизградени паметници, както и за ремонт на създадени в предишни години.
 
По предложение на община Силистра са утвърдени в картотеката да влязат два паметника: паметник в село Калипетрово, открит наскоро с изписани 53 имена на загинали във всички войни през 20-ия век, както и изграденият паметник в Дунавски парк Силистра, посветен на 100-годишнината от Добруджанската епопея в Първата световна война и годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовската мирна спогодба.
 
Община Кайнарджа чрез инициативен комитет на село Войново поиска разрешение за изграждане на паметник с изписани имената на 14 загинали, както и на други 25 участници във Втората световна война, които са се завърнали от боевете в битките за Европа от хитлеро-фашизма.
 
От същата община бе напомнено, че вече са поискали средства за паметника в село Поп Русаново, но досега не са им отпуснати. Обяснено бе, че постъпилите предложения в предишни периоди не трябва да бъдат повтаряни, тъй като остават на вниманието на МО за 2019 г. Сред тези предложения е и паметник в град Тутракан, в която община вече са ремонтирани всички паметници, а тази година бяха открити два нови – в селата Шуменци и Варненци.
 
Община Алфатар представи ремонта на паметник с имена на загинали, изграден през 1954 г., а община Дулово – дейностите по паметни плочи в мемориалния парк в село Межден.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com