Започна предизборната кампания за 44-то Народно събрание, гласуваме на 26 март

Share This:


Днес стартира предизборната кампания за 44-то Народно събрание . Тя ще продължи до 24 март.
13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитети, издигащи независими кандидати за народни представители, са регистрирани за участие в изборите. Общо 4732 са регистрираните от партиите и коалициите кандидати за депутати във всичките 31 избирателни района. Най-дългата кандидатска листа е за 24-ти многомандатен избирателен район в София, където мандатите са 16.
В бюлетината съгласно жребия ще бъдат изписани имената на партиите и коалициите, регистрирани за изборите. В районите, където има независими кандидати, те ще бъдат допълнени в бюлетината. Остава възможността да се гласува в квадратчето “Не подкрепям никого”. В десния край на бюлетината има кръгчета за отбелязване на преференциален вот – до 17 имена. За гласуването извън страната няма преференции.
На 28 февруари изтича срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната. Над 21 500 са подадените до сега чрез страницата на ЦИК заявления, а през дипломатическите и консулските представителства в чужбина – по линия на МВнР – над 400. На 4 март изтича срокът, в който ЦИК ще определи местата за разкриване на избирателни секции в чужбина.
Междувременно стана известно, че Конституционният съд е отменил санкцията, която се предвиждаше, ако не гласуваме. Текстът, който КС визира в решението си, предвиждаше негласувал без уважителни причини в два поредни вота от едни и същ вид, да се заличава от списъците за следващите избори. Така на практика задължителното гласуване остава, но няма да има абсолютно никакви последици, ако не упражним правото си на глас.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com