Започна европейският анализ на прокуратурата

Share This:


Започна европейският анализ на прокуратурата, съобщава БНР. Първата мисия на четиримата действащи прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия, както и на двамата служители от новосъздадената Служба за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия, ще продължи до края на седмицата.
Тъй като мисията е техническа, медиите няма да имат достъп до евроекспертите. Те ще имат срещи в Министерството на правосъдието и в прокуратарата, както и с външни експерти от списък, които е бил съгласуван между българското държавно обвинение и Службата за подкрепа на структурните реформи на ЕК, научихме от наши източници.
Мисията веднъж беше отложена, заради необходимостта от доуточняване на техническото й задание. То обаче е конфиденциално, по настояване на Европейската комисия. Министерството на правосъдието е поискало неговото публикуване – цялостно, частично или в резюме, но до този момент няма одобрение от Брюксел това да се случи в приемлив за Комисията обем.
Ще поискаме да ни изпратят превод на техническото задание, което е направено, за да можем да го предоставим на медиите, каза за “Хоризонт” ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев
Знае се, че четиримата прокурори ще се запознаят с шест дела – три посочени от държавното обвинение и три, избрани от тях. Тези, които са посочени от прокуратурата, са делото срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, който беше осъден на две инстанции на 10 години затвор за присвояването на 5 милиона лева, разследването за корупция в Държавната агенция “Автомобилна администрация” и дело за пране на пари в Пловдив. Евроекспертите пък са избрали да разгледат т.нар. “дело “Сапард” – за присвояването на близо 7,5 милиона евро от европейската предприсъединителна програма, което, макар да стартира през 2006 година, още не е приключило, както и делото Гуцанов, заради което България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека. Третото дело, изискано от европейските прокурори е а кражба на фирмата на баща и син Мавродийски, което се следи от немското посолство у нас.
След мисията от тази седмица евроекспертите ще имат още поне четири работни визити. Финално те трябва да подготвят специален доклад, който да оцени ефективността на държавното обвинение от гледна точка на борбата с корупцията и организираната престъпност, нейната структура, назначенията и кариерното развитие на прокурорите.
Резултатите от проверката ще можем да прочетем в Доклада за напредъка на България в началото на 2017-та година.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com