Започва мащабен ремонт на площад “Албена” в Силистра

Share This:


Започва мащабен ремонт на един от площадите в Силистра – “Албена”. Дейностите са част от проект на обща стойност 2 264 013 лева, от които 1 924 411 лв. от ЕФРР и 339 601 лв. – съфинансиране от националния бюджет. Продължителността на проекта е 21 месеца от датата на сключване на договора.
Ремонтът на площада е част от общ проект, който включва и реконструкция на ул. “Симеон Велики”, чиито проект беше преработен по искане на граждани с цел запазване на чинарите. За площад “Албена”, който се намира в района на авто и жп гарата в крайдунавския град се предвиждат редица дейности. Част от тях са презониране на алеите с цел по-удобна връзка между автогарата, жп гарата и Дунавски парк, както и подмяна на настилката на всички алеи с такава от вибропресовани цветни бетонови елементи – павета и плочи. Мащабните строително–монтажни дейности ще се извършват на площ от 30 028 кв. м и ще обхваща площад „Албена“, ул. „Москва“ на север, кръстовището на пл. „Албена“ с ул. „Тутракан“ на запад, кръговото кръстовище около бензиностанция ОМВ на юг.
Предвидено е и възстановяване на паметника “1800 години Силистра”, което включва цялостна реставрация на монумента, както на облицовката, така и на прилежащия му терен, възстановяване на водното огледало (включително ВиК инсталация), площадките около паметника, изграждане на ново електрозахранване с паралелно въвеждане и на художествено осветление.
В района е предвидено и изграждане на детска площадка, включваща пясъчник, пейки, дървена ограда, комбинирано съоръжение за игра с елементи за катерене, люлеене, пързаляне и въртене, двойни люлки, клатушки и полагане на настилка. За зелените площи е планирано изграждане на автоматична напоителна система за зелените площи.
Проектът включюва също и реконструкция на кръстовищата пред жп гарата и бензиностанцията на входа на града и създаване на нова организация на движение на моторните превозни средства. Както и изграждане на велоалея – по две главни диагонални алеи на пл. “Албена”.
Община Силистра се ангажира да запази растителността, като се оформят короните на дърветата и се обогатят зелените площи. Предвижда се да бъдат засадени 37 броя иглолистни дървета, 39 броя широколистни, 1039 броя вечнозелени храсти, 1 097 цъфтящи храсти, 23 броя увивни храсти. На останалата дървесна растителност ще се извърши повдигане на короните на дърветата за по-добра осветеност и безопасност на посетителите.
След мащабния ремонт на пл. “Албена” ще има и нови кътове за отдих. Предвидено е и въвеждане на енергоспестяващо осветление и видеонаблюдени, нова кабелна мрежа и нови паркови, дизайнерски осветителни тела. Предвидена е затворена система за видеонаблюдение ( CCTV ), чрез която ще се реализира надеждно и ефективно денонощно видеонаблюдение на определени зони и главни алеи на пл. “Албена”.
В проекта е включено и създаване на достъпна архитектурна среда съгласно изискванията – понижаване на бордюрите на всички кръстовища, поставяне на тактилни настилки в зоните на кръстовищата и пешеходните пътеки.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com