Закриват пет партии заради неподадени финансови отчети пред Сметната палата

Share This:


Пет партии за втора поредна година не са подали своите годишни финансови отчети пред Сметната палата и ние ще предоставим тази информация на прокуратурата. Това обяви Цветан Цветков – председател на Сметната палата, пред БНТ, цитиран от портала Дир.бг. Той допълни, че Сметната палата от своя страна ще сезира Софийския градски съд и той е упълномощен тези партии да бъдат закрити. Не уточни обаче кои са те.
Четири партии пък не са подали годишни финансови отчети тази година пред Сметната палата. И ако това се случи и следващата година, към тях ще бъдат приложени същите процедури за закриване, уточни Цветков.
72 партии от 149, които са подали отчети, са посочили нулеви финансови отчети, т.е. нулева стойност на приходите и разходите. Това са партии, които нямат активна дейност. Имат обаче регистрации и подават годишни финансови отчети. Те продължават своето съществуване само на хартия. През декември в имуществените декларации на 275 политици и висши държавни служители беше установено несъответствие за тяхното финансово и имуществено състояние.
Тази информация е предадена на НАП и в момента се извършват проверки или ревизии за това дали имат недекларирани данъчни задължения. Когато тези проверки или ревизии приключат, от НАП предоставят информацията на Сметната палата и тя се публикува на сайта, обясни Цветан Цветков. Той каза още, че Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество влезе в сила на 23 януари.
В момента тече техническо прехвърляне на регистъра от Сметната палата към новата комисия. Той все още е на нашия сайт, но ще бъде прехвърлен на сайта на КОНПИ. Така лицата, които заемат висши държавни длъжности ще могат да подадат декларация пред комисията. Това прехвърляне ще трябва да стане към 9 февруари.
Дирекция “Публичен регистър” към Сметната палата се влива в КОНПИ компактно. Служителите, които приемаха и регистрираха декларациите и ги проверяваха за съответствие, същите се вливат в КОНПИ, обясни още шефът на Сметната палата.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com