Задава се ново поскъпване на олиото

Share This:


По данни на НСИ само за миналия месец цената му се е повишила с 6,4 на сто

Очаква се ново поскъпване на олиото, стана ясно от думите на шефа на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. По данни на НСИ през миналия месец цената на олиото се е повишила с 6,4%, съобщава Дума.

Поскъпването на слънчогледовото олио се дължи на липсата на суровина заради лошата реколта от 2020 г. Възходящ тренд на цената се наблюдава от август насам – имаше първо покачване до 2,80-3 лв. за литър, последва още едно поскъпване с 15-20 ст. и в момента сме на нива 3,10-3,20 на едро, обясни пред БНТ Иванов. По думите му на международните борси се наблюдава “денивелация близо 1000 долара, което никак не е малко”. “Това е най-вече заради световния недостиг на слънчогледово зърно и лошата реколта”, подчерта той.

Според Иванов се очаква още един постъпателен тренд, но поскъпването няма да е значително заради прогнозите за доста добра реколта. “На практика имаме абсолютно обективната нужда от покачване на цената. На фона на увеличаване на разходите на въпросните преработватели, промяната в цената на хляба е незначителна”, обясни той и добави, че това поскъпване не буди тревога, защото доходите в бранша са нараснали с повече от 70%.

НСИ съобщи, че индексът на потребителските цени за април спрямо март е 100,7%, т.е. месечната инфлация е 0,7%. Инфлацията от началото на годината е 1,6%, а годишната инфлация за април 2021 г. спрямо април 2020 г. е 2%.

През изминалия месец най-много са поскъпнали облеклото и обувките – с 6,6%, транспортът – с 2,1%, развлеченията и културата – с 1,6%.

При храните най-много са се увеличили цените на листните зеленчуци – с 8,1%, ябълките – със 7,5%, доматите – със 7,3%, олиото – с 6,4%, агнешко месо – с 5,8%, картофите – с 3,7%,  пълномасленото и нискомасленото прясно мляко – съответно с 3 и 2,7%, цитрусовите и южните плодове – с 2,9%, месото от домашни птици – с 2,5%, свинското месо – с 2,3%,  изварата – с 2,1%, брашното – с 2%,маслото – с 1,8%, и шоколадовите изделия – с 1,5%. Най-много са поевтинели краставиците – с 15,7%, и оризът – с 2,4%.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com