Жени от три поколения в Силистра творят чудеса

Share This:


На прага на Новата  година ви срещаме с жени от три поколения в Силистра,  които  творят истински чудеса с изработването на великолепни български носии. Баба,  майка  и  дъщеря  са превърнали българския фолклор в свое призвание. На уникалните одежди се радват много самодейни състави и читалища в областта – танцовите състави в Попово и Алфатар,  самодейци  от  Силистра и Зафирово, читалищата в Старо село, Калипетрово и Черногор, музикална школа ,,Великов‘‘, камерна гайдарска група ,,Чавдарчета‘‘, оркестър ,,Еделвайс‘‘, училището в Кайнарджа и  читалището в Зарник, детските градини в Дулово и Пройно. Безброй родолюбови българи  се доверяват на трите вълшебници и  получават своите носии, в които са втъкани много красота, внимание към детайла и обич към българското.

Влизам в приказното кътче на ул. ,,Симеон Велики‘‘ 16 и деня грейва във всички цветове на бъгарската шевица. Всичко, което съхранява нашенските традиции е старателно подредено по рафтовете и ме посрещат Краси и Тони, майка и дъщеря, усмихнати и топлосърдечни.

Разказват ми, че всичко е започнало в далечната 1990 година с любовта към иглата и конеца и  първите поръчки за кръщенета. Преломен момент се оказва един фестивал в Жеравна и тогава последват вътрешния си порив да отдадат енергията и таланта си на българския фолклорен мотив.

Днес, двете лъчезарни жени имат много и доволни клиенти,  които са се превърнали и в техни приятели. С вещина споделят за технологичния процес и  разбирам, че той  минава през много, много труд и внимание дори и към най-мъничкия детайл. Едно търпеливо и всеотдайно обсъждане на моделите, разглеждане на каталози, рисуване, обработка на компютъра и изработване на облеклото. С радост разказват, че няма възрастова граница на хората, които търсят народни носии. Шили са от за най-малките в детски градини до много възрастни. Но и капчица радостна тъга се прокрадва,  когато казват, че много от клиентите поръчват фолклорни облекла за внуците си в чужбина. Присещам се, че и аз преди време бях безкрайно развълнувана държейки народна носия за  бебе в ръцете си, която също напусна пределите на България.

Това са Краси и Тони и тяхното толкова българско кътче в Силистра. Разделяме се с усмивка и пожелания за много здраве и успех през Новата година. Знаем, че колкото и да е труден живота в България той винаги е отстоявал на тегобите и ще пребъде във времето, само ако пазим корените си.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com