Есе „Силистра и младите хора“ от Сияна Пламенова Георгиева, 14 години

Share This:


Нашата Силистра – красиво скромно градче с богата величествена история, обхващащо едно малко кътче от нашата славна родина България. Важни събития от историята й са се случвали на територията на нашия град. Поради тази причина той е посещаван от немалко известни личности в българската и в римската история.Въпреки че силистренският дунавски парк е най-старият в България, той наскоро е обновен и се конкурира по красота с останалите. А омайните ни градски залези пък са вдъхновявали мнозина писатели, които са били очаровани от приказната гледка. Затова макар и малък, днес градът заема голямо място в сърцата на младите хора, живеещи тук, а дори и на тези, които вече са извън него.
Някога замисляли ли сме се защо голяма част от младите хора напускат Силистра и отиват да живеят в по-големите градове? Основните причини за тяхното напускане, разбира се, са възможностите за реализиране в различни професионални сфери, съответно и с много по-добро заплащане. От друга страна са по-големия избор на училища и не на последно място са и културно-масовите развлечения от рода на театри, опери, кина и други подобни. Въпреки всички плюсове, които предоставят големите градове, аз мисля, че има и други хора като мен, които не биха се разделили така лесно с града, в който са се родили и пораснали. Все пак за всеки един човек този град е най-ценен, защото там са неговите корени и независимо какво си постигнал,винаги трябва да помниш от къде си тръгнал. Би трябвало ние младите хора сами да осъзнаем, че напускайки родния си град Силистра, не спомагаме за неговото бъдещо развитие, а точно обратното. Всичко това, обаче зависи от нас – от нашето отношение и лично разбиране по този въпрос.
В очите на един млад човек, започващ своя житейски живот, град Силистра е място, което не предлага много възможности да продължи своето образование и да се изгради като личност. Твърде трудно е, обаче и за човек, който иска да бъде независим като си намери работа в този малък град, защото има твърде малко работни места, които в същия момент са и с ниско заплащане. Тези условия за младия човек го подтикват да напусне своя град и да търси късмета си на друго място, за да стане един ден успешен. Хубаво би било, когато този вече образован човек се върне отново и инвестира наученото от големия град в своя роден. Колкото повече млади, образовани и инициативни хора има в нашия малък град, толкова това допринася за неговия прогрес. Оставайки тук, те биха търсили начини да задоволят своите интереси и да разнообразят ежедневието си. С тази цел биха се създали още различни места за развлечения и културно-масови дейности. Наличието на млади хора в един малък град, се свързва и с по-високата раждаемост, което от своя страна довежда до необходимостта от нови детски заведения, и от там до откриване на нови работни места. И така според мен, ако младите хора имат къде да работят, да се забавляват, да се срещат и развличат, те не биха напуснали малките градове – в случая нашият красив, роден град Силистра. Ако се създадат нови актуални младежки програми, фокусиращи се изцяло върху интересите и запълващи свободното време на младото общество, това би ги мотивирало да останат и подпомогнат последващото развитие на родния град. Младите хора винаги са били и завинаги ще останат бъдещето и надеждата на Силистра.
В моята представа миграцията на младото общество е като едно есенно дърво, чиито листа малко по малко окапват. Така и Силистра, губейки младите си хора, остава изоставена. Но, както след есента идва пролетта и дървото пак се обсипва с листа, така би била чудесно и младите хора на Силистра да осъзнаят, че са нужни на родния си град и да се завърнат в него за едно ново начало.

 


Comments

comments

5 коментара за “Есе „Силистра и младите хора“ от Сияна Пламенова Георгиева, 14 години

 • 28.11.2017 в 07:54
  Permalink

  Успех

 • 28.11.2017 в 08:01
  Permalink

  Супер

 • 28.11.2017 в 14:02
  Permalink

  Браво! Защо няма повече млади хора с такива разбирания и възпитание!?

 • 28.11.2017 в 15:17
  Permalink

  Yspeh!

 • 04.12.2017 в 12:41
  Permalink

  Браво

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com