Есе „Силистра и младите хора“ от Моника Станимирова Илиева, на 9 години

Share This:


Силистра е много стар град – на поне 7000 години, създаден от траките. Заселват се много хора. Когато войните на тези земи приключват, започват да се заселват шуменци, варненци, румънци и др. Успяват да си намерят дом и работа. Повечето работници са свързани с МОН, продавачи, учители в областта на спорта…
Много от силистренците, които са живеели по време на 19 – 20 век си имат къща и градина в селата в областта на Силистра – Алфатар, Срацимир, Богорово, Българка, Поп Кралево… Някои къщи са запазени и до днес и има живеещи там. Около домовете има чист въздух, но и много работа – пчеларство, градинарство, животновъдство, земеделство и още. Хората, обитаващи тези земи, се трудят усърдно, особено през лятото. Вечер си хапват домашно приготвена храна, играят карти, бъбрят си и др.
Днешните силистренци са се променили. През последните години те: правят ремонти на красивата Дунавска градина и блоковете, поддържат много заведения и детски плокадки. Градът е станал обновен и съвременен. Средното работно време е към 8 часа.
След години могат да дойдат хора от целия свят: от САЩ до Япония. Повечето ще са туристи, историци, археолози и студенти в тези области. Ще изследват останките от траките и римляните, ще разпитват хората за тяхното минало и род, ще говорят със земеделци и други хора, занимаващи се с такива професии – занаятчии, хлебари. Но дали ще трябва да се построи нов хотел? Ще стигне ли площта, храната и водата за всички хора? Подялбата на тези неща между чужденци и силистренци ще бъде ли честна? А силистренците, които са напуснали града си и са се преместили във Варна, София, дори Люксембург,ще се върнат ли в родните си места? Какво ще стане с градините и къщите в селата?
За много хора отговорът на тези въпроси е х, y или друга буква, знак или друго нещо, с което се означава неизвестно, или легналата 8, която означава безкрайност (нарисувайте си). Но всеки има шанс да разгадае едно число от това уравнение. Не само някой, а и екип. А това означава повече разгадани… знаци, по – добро бъдеще за Силистра.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com