Есе „Силистра и младите хора“ от Бирсен Ахмет Дурмаз

Share This:


Днес младите хора живеят безцелно, мислейки единствено как да задоволят физическите си потребности. Водят нездравословен начин на живот, който се отразява върху всичко, което ги обкръжава. Не търсят новости, не искат да учат.Новите технологии забавят умствената дейност на младите, намират информацията, която им трябва без да се замислят, без да вложат старание да достигнат до отговора чрез собствени разсъждения . Нямат амбиции, цели, няматжелание да правят положителни неща за себе си и обществото. Младежите днес са егоисти.Нетърпеливи са, не могат да чакат, искат веднага да постигнат целите си. Не знаят какво означава да се бориш за нещо и с труд и пот на челото да достигнеш до желаното.
За всичко това, обаче не са виновни само младите хора. Виновни са родителите им, заобикалящата ги среда, образователната система. Днес никой не се интересува дали ще станеш велик учен или низък клошар. Всеки гледа да се облагодетелства по всевъзможни начини от хората, но никой не влага душа в работата си. Едно безразличие е плъзнало сред обществото като зараза и го води към деградация. Такава е и ситуцията в нашия край- Силистра. Тъй като Силистра е малък град, не предлага същите възможности като големите градове в Бългаия. Но България като цяло е изостанала страна. Какво може да предложи Силистра на младите хора? В един град, който се развива бавно, в една страна, която се развива бавно възможно ли е да има какъвто и да е прогрес?В Силистра, за да постигнеш нещо трябва да вложиш много труд и старание.Но както споменах по- горе, младите хора днес не искат да се борят. Нямат силна воля. Освен новите технологии, които правят младите мързеливи, сред младежите са разпространени и много пороци като дрогиране и пушене. Може би тази отдалеченост на Силистра забавя навлизането на лошите навици сред младите, но е факт, че и в Силистра има много младежи, които посягат към цигарите, алкохола и дрогата.
В един град като Силистра е много трудно да се реализират младите хора. Не казвам, че е невъзможно, просто днес твърде малко са борбените младежи, а и Силистра не предлага много. Силно искам да повярвам в светлото бъдеще на града, но настоящето крещи в мен, че такова бъдеще е невъзможно и не само в Силистра, в цялата страна ситуацията е една и съща. Обществото е в регрес и с всеки изминал ден става по- зле. Апатията, обзела обществото го води към своя край.

 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com