Есе „Силистра и младите хора“ от Берна Юзджан Шабан

Share This:


Ако сравним човешкия живот с годишните времена, младостта на човека би трябвало да е пролетта на живота му. Всеки човек има нужда от амбиции и цели за да може да има пълноценен живот. Младостта на човека е най-подходящия период от време за да се труди на 100% за да изпълни целите и мечтите си. Мнозина мислят, че в малък град, изпълняването на големи цели е невъзможно. Всеки млад човек се стреми по някакъв начин да се добере до най-голямата възможност за реализация, а това в България е или съответния човек да учи, живее и работи в София или направо да се изнесе в чужбина. Главно се предпочитат Западноевропейските страни.
Не може да се пренебрегне главния проблем на цялата страна, не само на Силистренската област. Младите масово напускат страната, за да учат, работят и живеят в чужбина, защото заплащането е по-добро, стандартът на живот е по-висок, стандартът на образованието също. Във време когато България се нуждае от кадри, българските младежи запълват чужди кадри. Не е важно дали са желани тук или не са желани там. Животът на никого не е по-добър извън пределите на родината. Но младите хора се чувстват принудени да напускат родината си.
Всеки човек си има проблеми. По времето на „пролетта“ на човешкия живот тези проблеми дори и да са колкото речно камъче се струват на човека като планина. Главния проблем на младежите е, че те не знаят какво искат на правят с живота си в дългосрочен план. Младите имат липса на много неща. На някои им липсват средства за реализиране на целите, на други подкрепа от родители или учители, на трети мотивация за работа. Това, че по-опитните нямат подход към по-неопитните не е малък проблем също. Младите се нуждаят от подкрепа. Липсва им увереност и самочувствие. Имат нужда от това да вярват в себе си, да имат вяра в това, че са способни да постигнат нещо в живота си. Не бива да се демотивират от факта, че би трябвало да са някъде другаде, някъде където е по-развито, по-голямо, по-модерно, някъде, където има повече възможности.
През погледа на един столичанин, Силистра би бил просто един малък град, с малки възможности, но през погледа на човек, който живее на село, този град е като многофункционален център, където може да свърши почти всичките си задължения, да намери всичко, от което има нужда, да се забавлява, по какъвто начин предпочита. Това, че градът е малък може да се струва пречка за някои, но спокойствието, което не се намира в по големите градове се намира там. Има абсолютно компетентни хора в почти всяка сфера – в сферата на образованието, в сферата на здравеопазването, в сферата на услугите и т. н. Има лекари, които са много добри специалисти, но предпочитат градчето Силистра за местоживеене и месторабота, само защото е спокоен град. Няма го товара на по-големия град, който задушава човека и го кара да се чувства като мравка. Да бъде благодарен човек за това, което притежава е рядка черта на характера.
Всеки град си има и предимства и недостатъци. Най-важното е да се радваме на хубостите и да игнорираме неприятностите и да живеем щастливи. Няма нужда да бъдем песимисти. Животът е твърде кратък, за да си мислим, че винаги ще останем млади. Никой няма да бъде вечно млад, но всеки трябва да има какво да разказва на внуците си, когато остарее. Сега е моментът да създаваме спомени си.

 

 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com