ЕК обмисля връщането на граничния контрол в Шенгенската зона

Share This:


Европейската комисия обмисля връщането на граничния контрол в Шенгенската зона като мярка срещу международния тероризъм. Към момента връщането на граничния контрол между страните от Шенген подлежи на изрично разрешение от еврокомисията, съобщава БНР. Тя е издала такова за границата между Австрия и Германия, което важи до ноември. Двете съседни страни искат продължаването на проверките. Това е основната тема на днешния разговор на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, която се провежда на четири очи и без медийно отразяване.
Еврокомисията разреши въвеждането на граничен контрол между южната германска провинция Бавария и Австрия. Причината – неуправляемия мигрантски поток преди две години. Към извънредната мярка се присъединиха Дания, Швеция и Норвегия. Проверките трябваше да бъдат преустановени още в края на 2016-та година. Продължението до ноември по думите на еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, е за последен път.
Точно това иска да избегне германският канцлер Ангела Меркел в разговора си на четири очи с Жан-Клод Юнкер. Меркел има нужда от подкрепа в навечерието на изборите, а то се изразява в реверанс към баварския министър-председател Хорст Зеехофер, според когото външните граници на ЕС не са достатъчно добре защитени. Никой не може да обещае абсолютната сигурност, но има и може още много работа да се свърши в рамките на Европейския съюз, заяви Зеехофер миналата седмица.
Същото мнение изрази и австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка. Причината за искането и на Австрия за продължаването на граничния контрол външният министър на алпийската република Себастиян Курц произнесе в традиционното си лятно интервю за обществената телевизия ОРФ. “Имаме нужда от граничния контрол дотогава, докато през Европа продължават да преминават нелегални мигранти, т.е. и след ноември”, посочи той.
В навечерието на разговора Меркел-Юнкер еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос коментира в интервю за немски ежедневник, че сигурността на европейците е основен приоритет и еврокомисията обмисля възможността да промени правилата в Шенгенската зона. /БНР/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com