Екоакция: Пуснаха в Дунав първите 70 000 шаранчета от предвидените общо 200 000


Тази публикация е прочетена 1885 пъти!

Около 70 хиляди малки шаранчета бяха пуснати в река Дунав край Силистра. Акцията е съвместна инициатива на структурата на ПП ГЕРБ в областния град и местното Сдружение с нестопанска цел „Туристически риболовен клуб“, а самото зарибяването бе под контрола на ИАРА.
Според специалистите зарибителният материал е с високо качество. Управителят на СНЦ “Туристически риболовен клуб” Цветозар Димитров каза, че малките рибки са с тегло между 10 и 150 грама. Предстоят още две такива акции, като се очаква в реката да бъдат пуснати около 200 хиляди малки шаранчета. Специалистите смятат, че над 90 на сто от тях ще се приспособят към новите условия в естествения водоем.
“Целта на инициативата е да покажем на хората, живеещи край голямата река, че освен да се възползват от тази даденост, трябва да се грижат за поддържането на екосистемата”, коментира областният координатор на ГЕРБ-Силистра Тодор Тодоров.
Според дългогодишни рибари това е първата подобна акция по зарибяване с такова количество риба в река Дунав за последните 40 години. Следващият етап от зарибяването ще е на 19 май на рибарската стоянка до заведението “Никулден” в Силистра.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com