Евростат отчете: Празни села, бедни хора в градовете

Share This:


Три четвърти от населението на България живее в градовете. Това сочат данни на Евростат, цитирани от БТА. От института отчитат голямо увеличение на дела на градското население спрямо предишните десетилетия. През 1950 година хората в градовете се били едва 20% от общия брой население. През 1990 година делът им се е увеличил на 67 процента, а днес около 5,2 млн. души са градски жители.
В същото време силно се обезлюдяват селата. За около 65 години селата у нас са загубили близо 6 млн. души население в полза на градските райони. Към момента в селата у нас живеят едва 1,8 млн. души.
Като цяло обаче тенденцията е към намаляване на общия брой население на България. София и Варна са единствените градове, които отчитат трайно увеличение на населението през последните години. Ръстът в София е около 30%, а във Варна – около 10%.
Градовете с най-прогресивно обезлюдяване са Враца и Видин, където спадът на населението през последните години е съответно 23% и 22%.
Данните на Евростат показват, че дори и в градска среда, огромна част от българите са застрашени или са в ситуация на бедност. Това прави близо 1,5 млн. души, които са застрашени от социално изключване.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com