Европейският парламент подготвя нова обща система за предоставяне на убежище


Тази публикация е прочетена 1110 пъти!

Европейският парламент работи по нова общоевропейска система за предоставяне на убежище, съобщи БНТ. Сегашната система е до голяма степен провалена, смятат експерти.
Новите правила за регистрация и разпределение на мигранти трябва да заменят сегашната система, известна като Дъблински регламент, която се оказа неработеща в разгара на мигрантската криза.
Предвижда се въвеждането на квоти за прием на мигранти. Така, ако в дадена страна-членка се стигне до необичайно голям приток на лица, търсещи убежище, и страната е достигнала 100% от капацитета си, мигрантите ще бъдат премествани автоматично в други държави от ЕС.
Новата общоевропейска система за предоставяне на убежище трябва да замени напълно неработещия, по признанието на евродепутатите, Дъблински регламент. Целта е да има повече справедливост и споделяне на тежестта при приемането на мигранти.
Предложенията на ЕП са всички мигранти, търсещи убежище, да бъдат регистрирани. Специален коефициент ще определи колко мигранти може да поеме дадена държава членка. Ако регистрациите надхвърлят 100%, мигрантите ще бъдат пренасочвани към други страни. Коефициентът ще е различен за страните на база брой регистрации от предходни години, обясни докладчикът на промените евродепутатът Сесилия Викстрьом.
“Европейската система за убежище се провали пред теста на реалността 2015 г. Споразумението с Турция с текущата система не работи, тя се срина, всички сме съгласни с това, защото сегашната система не действа. Схемата за преразпределяне на 160 000 мигранти също не работи. Да не говорим за затварянето на граници, издигането на огради, което застраши Шенгенското пространство. Всичко това са симптоми за нефункциониращата система за предоставяне на убежище”, заяви Сесилия Викстрьом, докладчик по проектодоклада за промени в Дъблинския регламент:
Ако новата система заработи, мигрантите ще могат да влизат на групи от по 30 души, но няма да имат право да избират къде да бъдат регистрирани. Ако страна членка откаже да работи по новите правила, ще ? се спира достъпа до определени еврофондове.
Не можем да оставим страните, които имат външни граници, да се справят сами с мигрантската криза. Затова предлагаме система на солидарност, така че, когато една държава членка бъде залята от мигрантски молби, другите солидарно да поемат част от бремето. Предлагаме обща система на квотно разпределени. Въпросът е не как да бъде спряна миграцията, а как да се управлява по-добре, обяснява Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграция, вътрешни работи и гражданство.
Една от целите на новата система е да спре и т.н. “вторични потоци” – придвижването на вече пристигнали мигранти между страни членки в ЕС.
“За да спрат вторичните потоци, трябва да се приоритизира ранната идентификация на хората, нуждаещи се от закрила, и обединяването на семействата на мигранти. Четири са страните членки в ЕС, които не харчат получените европари за интеграция на бежанци. Две от тях са Полша и България”, каза Софи Магенис, Политически и правни въпроси – ВКБООН.
Законодателният пакет за нова система за убежище предвижда още да се създаде специализирана Европейска агенция и укрепване на системата за обмен на дикталоскопични данни на мигранти Евродак.
За да станат факт, новите законодателни предложения трябва да бъдат гласувани в Европейския съвет с квалифицирано мнозинство.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com