Европейската комисия препоръча радикално намаляване на бюрокрацията при усвояване на европарите

Share This:


Експертна група, назначена от Европейската комисия, препоръча радикално намаляване на бюрокрацията при усвояването на парите по европроекти, съобщи БНР. Докладът е изготвен от екипа на бившия еврокомисар Сийм Калас и беше представен от комисарите по бюджета Гюнтер Йотингер и по регионално развитие Корина Крецу.
Препоръчва се да се намали броят от над 5000 страници правила, които наставляват изразходването на средствата по кохезионната политика за сближаване на икономическия стандарт на по-бедните държави с този на по-богатите в ЕС.
Предлага се повече отговорност за одита и контрола на средствата да бъде поверена на държавата получателка на фондовете и да няма паралелни контролни проверки от европейски одитори. “По-малко правила означава повече прозрачност и по-малко корупция”, смята ръководителят на работната група Сийм Калас.
Друга идея гласи, че парите не трябва предварително да бъдат обвързани в конкретни направления, за да се даде повече гъвкавост на страните да пренасочват вече одобрени средства в други насоки, ако през годините има спешна нужда от това.
Да се ограничи броят на предварителните условия за реформи до най-адекватните за съответната държава, предлага още групата на високо равнище. Според нея сега списъкът от множество критерии за получаването на парите забавя процедурите.
“Не бива изискванията да са еднакво сложни за страните като България или Румъния, където 70 на сто от публичните инвестиции идват от еврофондовете, и за други като Австрия, които получават не повече от 5%”, казва Корина Крецу.
ЕК ще заложи част от препоръките в следващия проект на дългосрочната бюджетна рамка на Съюза след 2020 г., потвърди отговарящият за бюджета комисар Гюнтер Йотингер.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com