Европарламентът гласува за премахването на лятното часово време

Share This:


384 депутати от Европейския парламент гласуваха за премахване на лятното часово време срещу 154 „против“ и 12 „въздържал се“, в гласуването, проведено в четвъртък, предаде Агенция „Фокус“, позовавайки се на информация в германската преса.
Това обаче не означава, че лятното часово време ще бъде премахнато: с резолюцията ЕП призовава ЕК да проучи предимствата и недостатъците на преместването на стрелките на часовника през март и октомври и да отмени правилата за това, ако е необходимо.
ЕП отчита, че множество проучвания не са успели да стигнат до заключителен резултат, както и че съществуват опасения за човешкото здраве. Затова ЕП призовава ЕК да извърши задълбочена оценка. Действащата директива влезе в сила през 2011 г. и предвижда въвеждане и отмяна на лятното часово време съгласувано в ЕС за целите на вътрешния пазар.
Превключването на часовника напред-назад води до умора, недоспиване и намалена трудоспособност за много европейци, заяви евродепутатът Момчил Неков (Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП), цитиран в съобщение на ЕП.
Мярката, въведена у нас през 1979 г., губи своята актуалност и основното си предимство – икономическата полза. Според някои оценки, българинът пести годишно едва между 60 стотинки и левче от тази промяна. Според сектор „Здравеопазване“ рисковете от катастрофи и здравословни последици са в пъти по-големи.
В ЕС ефектът от негативните тенденции се равнява на 131 млрд. евро. Статистиката у нас сочи, че в дните след превъртането на стрелките повикванията към Бърза помощ нарастват с 12%, а инфарктите – със 75%. Време е Европейската комисия в най-кратки срокове да промени директивата за лятното часово време, добави той.
Бившият председател на Българското дружество по медицина на съня д-р Славчо Славчев коментира темата в новинарската емисия на NOVA, заявявайки: „Смяната на часа е едно ненжуно и глупаво позволяване да се открадне от съня ни един час”.
Според него дори и да успеем да се „настроим“ да си лягаме с един час по-рано, трудно ще се настроим към „кражбата” на един час сън. „Със смяната лишаваме мозъка си от възможността да обработи информацията по време на съня. Това се натрупва. Неспалият мозък не си е свършил работата и не може да работи с капацитета, който има. Това е глупав мозък, не е достатъчно умен”, категоричен е д-р Славчев.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com