Евродепутатът Петър Курумбашев в Силистра: Изграждането на мост до Кълъраш е напълно по силите на България и Румъния

Share This:


Напълно по силите на България и Румъния е да изградят не само Силистра–Кълъраш, а няколко моста над Дунав. Обидно е, че в Германия има 34 моста на средно разстояние 5 км, а в България мостовете са два на разстояние 300 км един от друг. Дори и без европейско финансиране, изграждането на моста Силистра-Кълъраш може и трябва да започне като проект на двете държави. Това може да се случи, например, със създаването на съвместна проектна компания, чрез която да се кандидатства за финансиране от Европейската инвестиционна банка. Нейната функция е именно такава – да финансира държави проекти, представляващи голям публичен интерес“.
Това заяви в Силистра Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, който съвместно с БСП-Силистра и Граждански съвет „За Силистра“ инициира среща по темата с експерти, жители на областта и представители на румънските общини Слобозия и Кълъраш. На срещата присъстваха още Вяра Емилова, член на Изпълнителното бюро на БСП, Георги Кирилов, областен председател на БСП-Силистра, зам. кметът на община Силистра Денка Михайлова, Стойка Александру, президент на областната организация на Социалдемократическата партия (ПСД) в Слобозия, Бакану Валентин, секретар на областната организация и общински съветник в община Слобозия, Мариан Драган, председател на Търговско-промишлената палата в Кълъраш. /На снимката от ляво на дясно – Мартин Карбовски, Петър Курумбашев и Вяра Емилова/
„Хубаво е двете държави да заявят ясно и как ще се развива тяхната пътна инфраструктура, за да не повторим случилото се при изграждането на моста Видин – Калафат. От румънска страна инфраструктурата там е добра, но България има да свърши още доста работа по път Е79“, каза още Курумбашев.
По думите му изграждането на моста ще стимулира развитието не само на търговията и туризма, но и ще се превърне в най-добрата сухопътна връзка между Русия и Турция.
„От друга страна, мост Силистра – Кълъраш ще разтовари значително трафика Русе – Гюргево, където 10-километровите опашки от камиони създават сериозни затруднения. Не виждам някой в България или Румъния да е възразил срещу необходимостта от този мост и се надявам, че в най-скоро време този проект най-накрая ще излезе от сферата на споразуменията и обещанията“, каза още Петър Курумбашев.
По думите на кмета на община Слобозия Адриан Мочианиу е много жалко, че до момента са провеждани много разговори по темата, но, за съжаление, намеренията за построяване на мост Силистра – Кълъраш са останали в много начален стадий. „Ползите от изграждането на моста са за целия регион“, допълни Мочианиу.
В срещата участие взе и журналистът Мартин Карбовски, който коментира, че няма логика да се очаква решението на въпроса на дойде от Брюксел или другаде. „Изграждането на моста между Силистра и Кълъраш зависи от силистренци и кълърашци, от българи и румънци“, каза Карбовски.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com