Евродепутатът от БСП Момчил Неков подкрепя Инициативния комитет за спасение на чинарите в Силистра, зададе 10 въпроса на кмета

Share This:


Евродепутатът Момчил Неков /На снимката/, родом от Силистра, ще подкрепи инициативен комитет, започнал подписка против изсичането на повече от 80 чинари в крайдунавския град заради проект за реконструкция на една от централните улици – “Симеон Велики”.
Неков съобщи, че е внесъл в общината питане с десет въпроса за проекта, за да бъде изяснен проблемът. “Смятам, че трябва да намерим адекватното решение”, заяви Неков. Той направи изказване на заседание на Общинския съвет заедно с членовете на инициативния комитет за запазване на дърветата.
Протестите за запазването на чинарите ще продължат, стана ясно още. Върху дърветата са разлепени и листовки с призиви за спасяването им. Чинарите са на възраст между 50 и 60 години.
Момчил Неков е внесъл искане за предоставяне на достъп до обществена информация в общинската администрация с 10 въпроса, свързани с проекта и съдбата на дърветата.
В искането си той моли да му бъде предоставен достъп до целия проект „Достъпна градска среда чрез реконструкция и рехабилитация на ул. „Симеон Велики” и ул. „Добруджа”, заедно в всички приложения към него, както и варианти на проекта, които са изработени, но не са одобрени. Евродепутатът иска достъп и до публичния регистър на озеленените площи, на дълготрайните декоративни дървета и на дърветата с историческо значение в общината. Неков пита кмета д-р Юлиян Найденов колко жалби има до Общината и Общинския съвет с оплакване за нанесени щети от тези дървета, от кои дати са жалбите и възможно ли е те да са въз основа на лошото поддържане на дърветата от страна на общината.
Последният, десети въпрос е дали са изработени варианти на проекта, според които може да не се премахват дърветата.
Ако се наложи Момчил Неков ще сезира европейските институции, но първо чака отговорите от Общината. До момента силистренци са събрали почти 4000 подписа в защита на чинарите. Засега Неков няма да привлича към инициативата и другите евродепутати, родом от Силистра – Костадинка Кунева и Филиз Хюсменова, заяви той.
„Смятам, че трябва да намерим адекватното решение“, заяви Неков.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com