Евродепутатът Момчил Неков представи в Силистра възможностите за развитие на земеделието в района и привличане на инвестиции

Share This:


Италиански инвеститори с интерес за развитие на овощарството и био производството в региона

„На земеделските производители от силистренския регион трябва да им се даде видимост и възможност за развитие чрез инвестиции и развитие на  инфраструктурата“. Това заяви снощи в Силистра евродепутат Момчил Неков по време на организираната от него среща с хора от региона, италиански инвеститори и представители на община Силстра. „Целта е да се срещнат потенциални инвеститори в селскостопанското производство със земеделски производители и млади хора от региона“, допълни Неков.

В срещата участваха почетният консул на Италия в България- Джузепе Де Франческо, италианските производители и инвеститори Доменико Санкрика и Роберто Санторели, кметът на община Силистра- д-р Юлиян Найденов, зам.-кметове, представители на областната и общинска администрация, представители на бизнеса и земеделски производители.

„Регионът на Силстра е традиционно известен със своята селскостопанска и хранително-вкусова промишленост. От географска гледна точка той принадлежи към районите с най-плодородните почви в цяла Европа и поради това от години селскостопанският сектор е основен фактор за развитието на местната икономика. Поради разстоянието си от икономическите центрове на страната, регион Силистра изостава по отношение на инвестициите и вътрешното сближаване, поради което районът има един от най-малките доходи на глава от населението в България и в ЕС. Населението е намаляло с повече от 30%. Хората в активна трудоспособна възраст са основният източник на миграция от региона, както към други региони в страната, така и в чужбина.

„Развитието на земеделието в силистренския регион и подоготвката на кадри в съществуващите 3 професионални земеделски училища в областта може да осигури на района отлична възможност за икономическо възраждане“, заяви Неков.

„Италия е традиционен партньор на България в областта на селското стопанство.  Във вашата страна има много италиански инвеститори. Един от най-големите производители на череши в цяла Европа работи в страната и разширява производството си чрез инвестиции към момента в Южна България“, заяви Джузепе Де Франческо, почетен консул на Италия в България. Той допълни, че италиански производители от сектора на хранително-вкусовата промишленост имат интерес към продукция от района на Силистра – предимно кайсии, череши, вишни, а в бъдеще и към създаването на нови производствени и преработвателни съоръжения.

„Био земеделието може да се развие в региона, тъй като търсенето на био продукти в света непрекъснато расте“, заяви Доменико Санкрика, италиански био производител и инвеститор. Той заяви, че работи активно в България и търси производители, които произвеждат чисти продукти без химическа обработка. Санкрика обясни предимствата и ползите за земеделските производители от производството на био продукти.

Роберто Санторели, производител на череши и кайсии, каза, че работи с производители от Силистра и изкупува от тях продукция. Той определи като много коректни и работливи хората от региона.

„Инвестициите в селското стопанство биха създали работни възможности за множество сектори като производство, но също така и за обработка и логистични услуги“, допълни евродепутат Момчил Неков.

Той пое ангажимент към земеделски производители и хора от региона да популяризира възможностите за развитие на овощароството и осъществяване на италиански инвестиции в селскостопанското производство.

По време на срещата Момчил Неков разясни и необходимостта от защита на географски указания и защитени наименования за произход на традиционни български продукти, с цел повишаване на тяхната привлекателност, възможност за реализация на пазари и по-добри доходи.

Неков заяви, че известната „силистренска кайсия“ може да бъде включена в европейските схеми за качество и да бъде защитена като продукт със защитено географско указание.

Той изтъкна, че въвеждането на подобен тип означения дава на продуктите  видимост, гаранция за качество и произход, възможност за финансиране по линия на ОСП и ПРСР, с което да се даде допълнителен тласък за местното производство.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com