д-р Йордан КАСАБОВ, етнолог: Ако е много студено времето и кръста замръзне, годината ще е много богата

Share This:


Д-р Йордан КАСАБОВ, етнолог: „Ако е много студено времето и кръста замръзне, годината ще е много богата. 2020 година е огледална и ще имаме успехи“

В понеделник, на 6 януари отбелязваме един от най-големите празници в България – Йордановден или е Кръщение Христово, Богоявление, наричан още, Водици, а за много хора – просто денят в който се хвърля кръста. Какво всъщност празнуваме?

Повод за настоящия разговор с етнолога д-р Йордан Касабов е големият християнски празник Богоявление, популярен сред народа като Кръщение Христово, Йордановден и Водици. Касабов е автор на книгите „Етнокултурно изследване на къзълбашите в Североизточна България“, „Един народ – две вери“, Богомилите – вечни и живи. Пратеници от древността“, „Шиковското население в Добруджа“.

Г-н Касабов, хвърлянето на кръста, което за повечето хора е в основата на този празник, какво символизира?

На 20 декември е Игнажден. От тогава започват мръсните дни до Богоявление. В този период ние нямаме право на блажни храни, няма право да се правят сватби, годежи, защото трябва да се опази всичко читаво и здраво. Народът е вярвал сляпо в тези неща. Въпреки всичко на тези светли и важни дни, той е съумявал да си направи една трапеза, с която да посреща първият, който дойде в дома му. Ако е човек заможен, сполучлив или с благородни идеи, такава ще е и цялата година. Минаха Бъдни вечер и Коледа. Бъдни вечер се чака от всички. Бъдникът, като се сложи в огнището и колкото повече искри и жар пази до сутринта, толкова повече берекет и сполука за къщата. Традицията повелява, че който не е коледувал, не може да стане семеен.

Акцентираме ли на нашите си български народни празници или…..

От известно време правя паралелно изследване да разбера каква е връзката на християнството с традицията на народа. Те са вплетени едно в друго. Ние, заедно с християнската православна религия си изповядваме и нашата минала езическа повеля на празниците. Трябва да сме горди, защото това е древна наука. Българинът е на петте елемента – земя, вода, огън, желязо, въздух.
Това, че носите името Йордан, свързано с този празник, какво означава за Вас?

Първоначалната нагласа за името идва от река Йордан. Детето, родено от Игнажден до 5 януари го смятали за нещастно.

Случайно ли Ивановден следва Йордановден?

Не. Всеки именник, като отидат да му честитят го поливат с вода. Всеки Йордан е поливан с вода за здраве. Традицията го е съчетала с народните поверия. Тогава му честитят, той е честит да бъде именник. Отделно църквата е приела да има хвърляне на кръста. Ако е много студено времето и кръста замръзне, годината ще е много богата. Това е символиката. Трябва да наблюдаваме, какво ще е времето и на 19 януари. Този, който отиде да се хвърля за кръста, той е благословен за тази година. Той може да притежава цялата воля – свише, която да му помага за тази година. Има на този ден и моми водичарки. На този ден се изповядва обичая „тайни“. Когато възрастните жени ги обучават за семейния живот.

Небето се отваря и желанията се сбъдват…..

Небето като се отвори и трапезите са огромни и големи. Няма значение кога отиваш на имен ден. Да отбележим, че на Ивановден се къпят зетьовете. В съвремието къпането отива в ранга на псевдо театъра.

Господ само на вярващите ли помага?

Аз вярвам в силата на творението, която е Бог. Бог помага на всеки. Има един девиз: „Господ дава, но в кошара не вкарва“.

Вие сте автор на не една книга. Ваши книга са „Етнокултурно изследване на къзълбашите в Североизточна България“, „Един народ – две вери“, Богомилите – вечни и живи. Пратеници от древността“, „Шиковското население в Добруджа“. Какви са вашите търсения и послания на трудовете ви?

Стига ресурса време и живот да ми позволи ще излезе една действителност за българина относно неговата верова основа. Нещо, което не е нито описвано, нито показвано, защото е съкровена тайна. Нашият регион от р.Искър до превелите на Русенско има вяра към бръмбара рогач – божество за българите.

Какви ще са вашите думи, вие сте първия ни гост за 2020 година……

Извън рамките на тиражираните пожелания ще кажа здрава, сбъдна и честита година.
Първият голям ресурс е здравето, сбъдна, за да си осъществите всичките мечти и начинания. А, честита да кажете: Да, успят тази година да направя това…Годината е огледална – 2020. Много се говори, че е грозна, опасна. От край време, човек, от както съществува се гледа на огледали. Такива години са много рядко. В такава високосна година би трябвало да имаме успехи.

Какво ще си пожелаете за себе си?

Успех в моите начинания и сполука за цялото ми семейство и за целия български народ!

Интервю на Ирена Маркова


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com