Държавен архив Силистра награди дарители и спомоществователи в деня на 55-ата си година

Share This:


Петдесет и пет години от създаването си отбеляза Държавният архив с директор Юлия Кюшелиева в Силистра с инициативата „Отворени врати“, насочена към гражданите, и с тържество за 55-ата година на ДА в Крайдунавска Добруджа в деня на професионалния си празник – 10 октомври, в което бе вписана и изложба от дарения на документи от журналиста и общественик Вълчо Радев, на художника Илю Станчев и на 90-годишната акушерка Тодорка Ангелова. Общата фондова наличност на архива възлиза на 908 линейни метра с 2134 архивни фонда.
 
Заместник-областният управител Стоян Бонев връчи от името на МС грамота на г-жа Марина Василева от досегашния екип на ДА Силистра, работила до пенсионирането си 42 години в полза на архивното дело, и поздравителен адрес от името на областния управител Ивелин Статев до архиварите от Силистра. Тя е в екипа, подготвил справочника „Пътеводител по фондовете на Държавен архив – Силистра (1944-2016)“ – второ допълнено издание с нова информация от 1980 до 2016 г., който заедно с каталога „Българското православие в Силистренско (1878-1947)“ – съдържащ 374 документа, бе представен пред аудиторията като издания на ДА Силистра през 2018 г.
 
Зам.-кметът на община Силистра д-р Мирослав Тодоров поздрави домакините от името на местната изпълнителна власт; отец Добрич Чаков представи посланието на митрополит Амвросий – духовен водач на Доростолска епархия, заедно с икона на Доростолските мъченици; Цветана Цанова поздрави като председател на ОбК “Васил Левски” – партньор в инициативите на ДА Силистра, а сред поздравилите публично бе и Мария Неделчева от РЕКИЦ ЧИТАЛИЩА Силистра.
 
Грамоти бяха връчени на десет спомоществователи на ДА Силистра (пет дружества, двама нотариуси, две земеделски кооперации и др.), както и на дарители като 90-годишната Тодорка Ангелова – най-дългогодишната акушерка в област Силистра, общинската служителка Мариана Станчева в Силистра от името на своя баща художника Илю Станчев, семейството на краеведа Димитър Кунчев и др.
 
Държавният архив в Силистра е отдел в дирекцията „Регионален държавен архив“ – Велико Търново. Архивът е създаден през 1963 г. след административно-териториалната реформа от 1959 г. като отдел на Окръжния народен съвет в Силистра. От 1988 г. е в структурата на община Силистра. През 1992 г. преминава на пряко административно подчинение на Главното управление на архивите при Министерския съвет, сега Държавна агенция „Архиви“.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com