Дървената скулптура пред театъра в Силистра изгни и стана опасна за живота на хората

Share This:


Общинската собственост, платена преди 9 години, е оставена на произвола на природата

Алексей МИНЕВ

Дървената скулптура до входа на Драматично-кукления театър в Силистра може всеки момент да падне и да нарани човек или пък да се случи непоправимото, алармираха притеснени родители на деца, които посещават храма на Мелпомена в дунавския град.
Над 3-метровото произведение на изкуството бе сътворено от дънера на стара топола, отрязана в началото на 2006 година. Негов автор е великотърновският художник, майстор на дървопластиката Цани Василев, бивш директор на художествената галерия в старата ни столица. Почти два месеца, когато се празнуваше 1900-годишнината от основаването на Силистра, покойният вече майстор обработваше дървото и го превърна в символичен житен сноп. Обемната дърворезба бе импрегнирана със специални вещества против гниене, стареене и влиянието на природата. Общинското ръководство по онова време плати на Василев около 1000 лева хонорар, пое му разноските и пребиваването в града според отпуснатите за честването средства, по-голямата част от които бяха свързани с културни инициативи.
Още приживе, при едно от посещенията си в Силистра, Цани Василев посети скулптурата си и препоръча ствола да бъде внимателно отрязан отдолу и монтиран върху бетонна подложка, или на същото място, или където общинското ръководство реши. Скулпторът даде и съвети как тя да бъде съхранена, предвид метеорологичните промени при условие, че е на открито. Оттогава минаха 6-7 години, но никой не се погрижи за общинската собственост, която е срещу прозорците на администрацията. Старото покритие изветря и се олющи, процесите на гниене се усилиха и „Житният сноп” вече не прилича на това, което бе в началото.
Най-повредена е долната част на скулптурата, самата тя дори се е наклонила и затова предизвиква опасенията на посетителите на силистренския Драматично-кукления театър, че всеки момент може да рухне. Точно пред творбата понякога сядат майки с деца или възрастни преди началото на представленията в театъра, които посещават редовно.
И ако общинската администрация не се намеси спешно, трагедията може да е неописуема…

Pada durvena (Small)

 

 

 

 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com