Духът на Силистра: Старите улици със старите къщи и спомени

Share This:


Сайтът “Уеб Силистра” продължава поредицата от спомени и разкази от историята на града на Марин Минев-Джона за знакови заведения, институции, сгради, улици и личности, останали в историята на Силистра. Тази поредица е под общото мото „Духът на Силистра“.

***

Духът на Силистра: Старите улици със старите къщи и спомени

Марин МИНЕВ

Марин Минев
Марин Минев

Винаги, когато минавам по някоя стара улица на града, атмосферата ме пренася назад в онова време, изпълнено с романтика, със специфичен аромат от българска традиция, примесена с европейски вкус.
Старите сгради на Силистра, строени по австрийска архитектура, които се намират и днес по улица ” Христо Смирненски” /бивша “Мария Луиза”, на снимката горе/ са били собственост на известни търговци и занаятчии. Наричали са я еврейската улица. Там са живеели известни еврейски фамилии като Пинкас, Паси, Ааронсон, Ешкенадзи и Хазан. Всички те са били житари /чериалисти, на румънски/. Изнасяли са в Европа пшеница, ръж, просо, ечемик и царевица. Най-богатият и заможен е бил Пинкас, къщата на Старата поща /сега КТВ “Истър”/. Той изкупувал зърно от Добрич до Тутракан и го изнасял с кораби за Виена.
Измежду богатите житари имало и тримата българи – Хараламби Нинов, Васил Козаров и Ради Радович – прадядо на силистренския учител Искър Теодоров. Той имал магазини във Виена, Мохач, Комарно, Нови сад, Братислава и Земун. Между сградата на училище “Софроний Врачански” и бившата редакция на вестник “Нова Силистренска трибуна”, малко позанемарена, се намира къщата на известния пасторски проповедник за онова време Киров, който 15 години е оглавявал местната адвентиска църква в Силистра. Там е роден и естрадният певец Бисер Киров, който до пети клас е учил в училище “Отец Паисий”.
По време на дългото отсъствие на мъжете по търговски работи по Европа-та, стопанките на дома са канили свои приятелки, видни местни кокони, на кафе и бяло сладко, но са следвали и строго определени ритуали. Например сутрин на гостите те поднасяли кафе и дребни сладки. Много държали на посудата. Жените се състезавали чии чаши са от по-фин и по-красиво изрисуван порцелан. Подносите, на които домакините нареждали чашите с кафе и бяло сладко, задължително били от чисто сребро, инкрустирано по различен начин според случая. Например около Великден таблите били с църковни кръстчета. На вечерната трапеза традиционно се поднасяли суджук и луканка за мезе на виното. По тъмно около масата обикновено присъствали мъжете. Те бистрели политиката и търговските си дела. Основното блюдо задължително било от обезкостено месо. Първата порция домакинята поднасяла на най-възрастния от компанията.
Тук ще Ви спомена и за още една подробност, свързана с нежеланите гости. Тях домакинята ги отпращала още на вратата, поднасяйки им локум, набучен на клечка за зъби. Това било ясен знак, че тя няма желание тези хора да й гостуват.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com