Духът на Силистра. Аристотел Николов: Чудакът

Share This:


Уважаеми читатели,

Сайтът „Уеб Силистра“ продължава поредицата за знакови личности, институции, сгради, улици, събития, заведения и др., останали в историята на Силистра. Тази поредица е под общото мото „Духът на Силистра“, която се поддържа от Марин Минев-Джона.

***

Духът на Силистра. Аристотел Николов: Чудакът

Човек е това, което прави – бе житейското верую на Аристотел Николов. Той беше стеснителен, деликатен човек, с открито и изразително лице, с големи и благи очи, надарен бе със силно въображение и значетелна проницателност. Липсваше му обаче практически усет за живота. Толкова прям и откровен до болка човек не съм виждала. Натрупаните с житейския опит интелигентност и плам, способността му да се вълнува от наглед обикновени неща, изтънченият дух и ум го отличаваха от другите. Неговата съдба бе трудна, но и притиснат от несгодите, той не измени на своята вродена отзивчивост, липсваше му тесногръдието на задоволените хора. У него имаше нещо необичайно, за което трудно може да се намери подходяща дума. Той живееше в свят, който сам си бе сътворил – едно царство на нежност и хармония. За много хора и до днес той си остава неразбран и самотник. Трябваше да се доближиш до този човек, за да усетиш неговата нравствена устойчивост и едва тогава да го разбереш.
Тело, така повечето от съгражданите ни наричаха Аристотел Николов, който бе роден на 12 февруари 1912 година в Силистра. Той носеше необичайно име, а аз съм твърдо убедена, че има дълбока връзка между името и човека. Философската вглъбеност в живота, силната връзка с изкуството, като че ли бяха предопределени от предизвикателното му име. Незнам нищо за родителите му, защото от малък е останал сирак, но фактът, че са му дали подобно име, говори, че не са били случайни хора.
Завършил е частен български лицей през 1927 година. Румънското семейство на Емануил Шербанеску го подслонява и той започва работа като киномеханик в кино „ Ориент”. Служи във флота на елитните армии в Констанца. По това време е открито още едно кино в Силистра. В него Тело е вече кинооператор, после към читалището се отваря салон и се открива кино „Доростол”.
Аристотел е киномеханик и един от първите кинооператори в града ни. Той става живата история на кинефикацията в Силистра. Отговаря и зе рекламата. Имал е много трудности по време на прожекции, горели са филми. Цялата си енергия е отдавал там. Още на сцената на кино „Ориент” Тело сформира мандолинен квартет и заедно с пианистката Риглер озвучават немите филми на Чарли чаплин, Лаурел и Харди, Хари Лънгъдън. Много страсти и любов са отдадени на тази дейност, за да се получи синхрон между съдържанието на филма и музиката. Всичко стана на наълно доброволни начала, а Тело е истински самороден талант. По-късно постъпва в читалищния симфоничен оркестър, който изнася концерти в салона на Профсъюзите. Тело свири на три инструмента – пиано, цигулка и тамбура. Неговата цигулка след смъртта му се съхранява в Регионална библиотека „ Партений Павлович” – Силистра.
Музиката е докосвала най-нежните струни от неговата душа, тя го е крепяла в трудните дни от живота му. Рисуването бе другото хоби на Тело. Той говореше с часове за потребностите си от рисуване. Казваше, че само чрез него успява да съзре сиянието на домашното огнище, което му липсва, но въпреки това го усеща и самотата му се стопява. Всъщност беше погълнат от любовта си към музиката и рисуването. Тело правеше плакати за филмите, украсяваше града за тържества и след пенсионирането си продължаваше да помага в библиотеката, като надписваше, номерираше и описваше всички вистници и списания по години, без да очаква някакво възнаграждение.
Неговата вродена нравствена чистота очароваше хората и те го обичаха. Въпреки трудностите да свърже двата края, никога не говореше за това, не хленчеше. Не се затваряше в ежедневието, а живееше гордо.
На най-големия празник, Великден, на 27 април 1997 година Тело ни напусна. Беше на 85 години. Може би това бе знак на Съдбата, че отличава самотника заради беззаветната му всеотдайност, християнска търпимост и доброта.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com