Духовият оркестър на Силистра остава с 11,5 щата, вместо досегашните 16,5.


Тази публикация е прочетена 2514 пъти!

В Духовия оркестър на Силистра ще свирят 12 музиканти, вместо досегашните 16. Това реши днес Общинският съвет, след като кметът на града д-р Юлиян Найденов предложи промяна във внесената по-рано докладна записка преди началото на заседанието. Така от 1 август единственият духов оркестър в Силистренска област остава с 11,5 щатни бройки, вместо досегашните 16,5 щата.
Както писахме, през седмицата в общественото пространство на Силистра избухна скандал, заради първоначалното намерение на общинската администрация да предложи на музикантите да работят на половин щат, което на практика обричаше бъдещето на една от музикалните емблеми на Силистра. Остри декларации против първоначалното намерение на общинското ръководство разпространиха от БСП и КНСБ, в които се обявиха и против цялата политика на местната община за закриване или унищожаване на знакови духовни и културни институции в града. /Видео от протеста на музикантите можете да видите по-долу/
Преди началото на сесията Духовият оркестър се събра пред сградата на местния парламент и в знак на протест изсвири част от репертоара си. В тяхна подкрепа бяха дошли много жители на града, художници, представители на всички културни институции в Силистра.
“Всъщност, пенсионерите от Духовия оркестър просто си отиват. Оставаме с 11 души и още един половин щат за наша колежка, което не е достатъчно за един оркестър, но поне на този етап е някакъв спасителен вариант. Сега трябва да се преаранжира целия ни репертоар”, коментира ръководителят на оркестъра Йордан Георгиев.
Също на днешната сесия силистренските старейшини отложиха закриването на Радиоцентъра и гласуваха до следващата сесия екипът му да подготви оздравителен план, който да се представи за дискусии и гласуване в края на юли.
От съкращенията, гласувани от Общинския съвет, са засегнати всички отдели и звена в общинската администрация – социални, финансови, образователни и други дейности. Общото намаляване на администрацията е с 24,5 щата. Така ръководството е преценило, че ще спести над 125 000 лева, с които да покрие заплатите на другите общински кадри при повишаването на минималната заплата на 510 лв. от догодина.
 
 

Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com